Ce Este Starea de Cetoza?

In mod normal, corpul tau foloseste zaharul din sange, sub forma de glucoza, pentru a produce energie. Cu toate acestea, in timpul cetozei corpul tau obtine mai multa energie din cetone, care sunt produse din grasimi.

Starea de cetoza este o stare metabolica care apare atunci cand corpul tau arde grasimile pentru energie, in loc de glucoza. Aceasta stare de cetoza poate fi atinsa in cazul dietelor slabe in carbohidrati, cum ar fi dieta ketogenica, dieta low-carb sau postul intermitent (intermitent fasting).

Avand un aport redus de carbohidrati, corpul tau va incepe sa consume grasimile acumulate in corp pentru a produce energia necesara pentru tine, in fiecare zi.

Aceasta stare de cetoza te ajuta in cazul in care vrei sa slabesti sau ai probleme cu nivelul ridicat de zahar din sange.

Corpul Nostru in Starea de Cetoza

Starea de cetoza este un proces care are loc atunci cand corpul tau foloseste grasimea ca sursa principala de combustibil pentru tine. Sursa principala de energie pentru corpul tau este, in mod normal, zaharul din sange.

Glucoza din corp este obtinuta din carbohidrati, cum ar fi amidonul si zaharurile. Corpul tau descompune carbohidratii in glucoza si apoi o foloseste pentru energie. Ficatul tau stocheaza restul si il elibereaza dupa cum este necesar.

Cand aportul de carbohidrati este foarte scazut, rezervele de glucoza din ficat se epuizeaza. Astfel, pentru ca nu ai destui carbohidrati in corp pentru a obtine energie, corpul arde grasimile pentru a avea energie.

Pe masura ce corpul tau descompune grasimea, produce compusi numiti cetone sau corpi cetonici. Acestia devin principala sursa de energie pentru corp si creier.

Grasimea pe care corpul tau o foloseste pentru a crea cetone poate proveni din alimentatia ta sau poate proveni din depozitele de grasime ale corpului tau.

In Cat Timp Intri in Starea de Cetoza?

De obicei, poti intra in starea de cetoza in 2-4 zile, dar aceasta perioada se poate prelungi in functie de regimul pe care-l urmezi, varsta, nivelul de activitate fizica si aportul de carbohidrati, proteine si grasimi.

Daca consumi alimente care ajuta la producerea cetozei si te limitezi la un aport de carbohidrati de maxim 50 de grame pe zi, nivelul de grasimi este de 50-60% din meniul tau zilnic, iar proteinele in jur de 30% din meniul zilnic, faci exercitii fizice si bei multe lichide atunci ar trebui sa intri in starea de cetoza in maxim 7 zile.

Cum Stii ca Esti in Starea de Cetoza?

Odata ce urmezi o dieta saraca in carbohidrati si corpul tau isi ia energie din grasimile din corp si nu din glucoza vei observa ca apar diferite efecte secundare si simptome dupa care iti poti da seama ca esti in starea de cetoza.

Mai ales in primele zile din starea de cetoza poti experimenta dureri de cap, senzatie de greata, oboseala sau tulburari de stomac.

Expertii in domeniu au denumit aceasta perioada “gripa keto”, datorita acestor simptome care pot sa apara. Acestea vor disparea dupa cateva zile in care corpul se obisnuieste cu noul regim.


Citeste si: 7 Semne Ca Ai Intrat In Starea De Cetoza


Beneficiile Starii de Cetoza

Daca urmezi o dieta cu aport redus de carbohidrati, aceasta vine la pachet cu multe beneficii pentru sanatate, unele chiar pe termen lung.

1. Iti Reduce Apetitul

Foamea este unul dintre principalele motive pentru care multi oameni se simt nefericiti si renunta la diete.

Cu toate acestea, dietele cu un aport reduc de carbohidrati duc la o reducere automata a apetitului. Astfel, rezultatele apar mai repede si nu mai exista acea frustrare de foame continua.

2. Scazi mai Repede in Greutate

De asemenea, dietele sarace in carbohidrati actioneaza pentru a elimina excesul de apa din organism, scazand nivelul de insulina din corp si ducand la pierderea rapida in greutate in prima sau a doua saptamana de dieta.

Cei care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati pot pierde si de 2-3 ori mai multa greutate fata de cei care urmeaza o dieta saraca in grasimi.

3. Iti Reduce Grasimea Abdominala

Sunt doua tipuri de grasime in corpul tau, grasimea subcutanata, care se afla sub piele, si grasimea viscerala, care se acumuleaza in cavitatea abdominala si este tipica persoanelor supraponderale.

Grasimea viscerala este foarte periculoasa pentru tine, deoarece se aseaza in jurul organelor tale. Excesul de grasime viscerala poate sa provoace boli asociate cu inflamatie si cu rezistenta la insulina.

Dietele sarace in carbohidrati sunt foarte eficiente in reducerea grasimii abdominale daunatoare. Acest lucru duce la reducerea riscului de boli de inima si diabet de tip 2.

Efectele Secundare ale Cetozei

Desi dieta ketogenica si starea de cetoza este benefica pentru majoritatea oamenilor sunt cateva cazuri in care ar fi bine sa nu tinem aceasta dieta.

1. Evita Aceasta Dieta Daca Esti Insarcinata sau Alaptezi

Daca esti gravida sau alaptezi nu este indicat sa urmezi acest regim, doar daca ti l-a recomandat medicul tau.

2. Nu Este Recomandata Diabeticilor

Pot sa apara anumite afectiuni care se agraveaza in timp, cum ar fi cetoacidoza (o afectiune grava care apare in diabet atunci cand nu este gestionat corespunzator).

Este bine sa te consulti cu medicul tau daca urmezi un tratament medicamentos pentru glicemie, deoarece s-ar putea sa fie necesar sa-ti ajusteze doza.

Altfel risti sa ajungi la urgente din cauza hipoglicemiei, cu deshidratare cronica si nivelul de zahar din sange foarte scazut.

3. Risti sa Dezvolti Ficat Gras

Daca urmezi aceasta dieta pe termen mai lung si nu introduci suficiente legume keto alaturi de grasimile din alimentatie, risti sa dezvolti un ficat gras.

4. Daca ai Anumite Afectiuni

De asemenea, este de evitat aceasta dieta in cazul persoanelor cu afectiuni precum pancreatita, deficit de carnitina, porfirie sau insuficienta hepatica.