Proprietatile Ceaiului de Ghimbir: Beneficii, Contraindicatii si Preparare

Ghimbirul este una dintre cele mai sanatoase si mai delicioase condimente din lume. Este incarcat cu nutrienti si compusi bioactivi si aduce o multime de beneficii pentru corpul si creierul tau.

Ceai de Ghimbir

Este folosit in China de peste 2000 de ani pentru vindecarea inflamatiilor sau a diareei. Desi isi are originile in Asia de Sud, ghimbirul este regasit acum chiar si in Caraibe.

Florile sale rosii stralucitoare fiind deseori folosite pentru decorarea tarabelor, caselor sau a rochiilor, la diverse festivaluri din zona de sud a Pacificului.

Ce Este Ghimbirul?

Ghimbirul este o planta erbacee, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Este inrudit cu alte condimente precum turmeric sau cardamon.

Cum Arata Ghimbirul?

Radacina sau rizomul de ghimbir este usor de recunoscut dupa forma sa neregulata, noduroasa si contorsionata.

Unde Creste Ghimbirul?

Ghimbirul este o planta din regiunile tropicale indo-malaeziene, regasit deseori in China, India sau Africa, dar si alte regiuni cu climat cald.

Ceai De Ghimbir Beneficii

  • Amelioreaza Greata
  • Are efect antiinflamator
  • Ajuta la refacerea muschilor dupa efort fizic
  • Reduce zaharul din sange
  • Eficientizeaza digestia
  • Reduce durerile menstruale
  • Poate reduce nivelul de colesterol
  • Scade riscul aparitiei de celule canceroase
  • Imbunatateste functiile creierului
  • Bun in lupta cu diverse infectii

Ceai De Ghimbir Contraindicatii

Ghimbirul trebuie privit aproape ca un medicament si este recomandat consultul unui medic inainte de a-l folosi o perioada indelungata.

Ghimbirul previne goagularea sangelui si nu este recomandata folosirea lui impreuna cu medicamente care incearca reglarea coagularii. Riscati altfel aparitia de vanatai sau de agravarea sangerarilor daca aveti o rana.

Scade nivelul glicemiei din sange si trebuie folosit cu atentie in cazurile de diabet, deoarece adminstrarea de insulina si ghimbir in acelasi timp, poate scadea glicemia prea mult.

Ghimbirul ajuta la scaderea tensiunii arteriale si trebuie sa aveti grija daca folositi deja medicamente care scad tensiunea.

Ghimbirul Si Gastrita

Gastrita apare atunci cand mucoasa stomacala se inflameaza. Acesta boala cronica apare in urma unei alimentatii nesanatoase, fumat sau consum de alcool, etc.

Cu efectul sau antibacterian, ghimbirul poate fi de mare ajutor persoanelor afectate de gastrita.

Ceaiul de ghimbir ajuta in calmarea inflamatiei, iar antioxidantii prezenti in ghimbir previn deteriorarea continua a functiilor stomacului.

Ceai De Ghimbir: Este Bun Pentru Slabit?

Da, ceaiul de ghimbir ajuta la slabire atunci cand este folosit corect in cadrul unei diete. Acesta contine anumit compusi, precum gingerolul, care stimuleaza functiile corpului.

Obezitatea poate fi provocata de stresul oxidativ si diverse inflamatii din corp. Stresul oxidativ reprezinta un dezechilibrul intre radicalii liberi si antioxidantii prezenti in corp si poate duce la deteriorarea celulelor si a tesuturilor.

Stresul oxidativ apare in mod natural si este una din cauzele procesul de imbatranire.

Antioxidantii prezenti in ghimbir ajuta la controlarea acestor radicali liberi. Iar proprietatile sale antiinflamatoare ajuta la calmarea inflamatiilor, scazand si riscul de obezitate.

Ghimbirul nu se adreseaza in mod direct kilogramelor in exces. Insa el ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare si a altor efecte secundare cauzate de obezitate, ajutand indirect procesul de slabire.

Cum Aleg Ghimbirul Pentru Ceai?

Alege o radacina de ghimbir care are cat mai putine noduri si care nu este lovita sau cu pielea rasa.

Poti verifica de asemenea ca are o piele groasa si tare incercand sa o razuiesti cu unghia. Cu cat este mai tare, cu atat este mai buna. Trebuie sa simti o aroma parfumata de piper dulce.

Ce Se Intampla Daca Mananci Ghimbir Crud?

Este important sa stii sa consumi ghimbirul cu moderatie. Astfel te vei bucura de beneficiile sale fara a-ti deranaja stomacul.

Nu este recomandata consumarea a mai mult de 4g de ghimbir crud pe zi pentru adulti, iar femeile insarcinate nu ar trebui sa depaseasca 1g pe zi. Altfel s-ar putea sa ai stomacul deranjat, o senzatie deloc placuta.

Mestecarea ghimbirului ajuta la protejarea cavitatii bucale, a gingiilor si a dintilor, distrugand bacteriile intalnite.

Te ajuta de asemenea sa-ti protejezi ficatul de diverse toxine, reducand si inflamatiile din corp.

Unde Gasesc Ceai De Ghimbir?

Acesta poate fi gasit in magazine naturiste sau farmacii. Poti de asemenea sa il prepari din radacina de ghimbir cumparata de tine.

Cand Se Bea Ceaiul De Ghimbir?

Ceai De Ghimbir Inainte Si Dupa Masa

Ceaiul de ghimbir reduce pofta de mancare. Asa ca daca urmezi o dieta si vrei sa slabesti, acest ceai iti poate veni in ajutor.

Astfel nu vei mai fi tentata sa mananci in afara meselor prestabilite din dieta ta.

Ceai De Ghimbir Inainte De Culcare

Poti sa iti calmezi anumite probleme digestive, precum balonarea, indigestia si altele, daca bei o cana de ceai de ghimbir inainte de ora de culcare.

Odihna pe timpul noptii este foarte importanta pentru toate functiile organismului. Iar ghimbirul iti poate asigura un somn mai lin si o dimineata mai placuta.

Cum Se Face Ceaiul De Ghimbir?

Ceai de Ghimbir – Reteta Clasica Cu Ghimbir

Reteta de Ceai de Ghimbir

Reteta de Ceai de Ghimbir

Ghimbirul este o planta erbacee, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Este inrudit cu alte condimente precum turmeric sau cardamon.

Ingredients

  • 300ml de apa
  • 2 lingurite de radacina de ghimbir ras sau taiat marunt

Instructions

  1. Se spala ghimbirul si se da printr-o razatoarea mica.
  2. Se pune apa la fiert. Se adaugă 2 lingurițe de ghimbir ras cand apa incepe sa fiarba si se lasa la fiert 2 minute. Daca folosesti bucatele de ghimbir taiate marunt, lasa-le la fiert 5 minute.
  3. Se stinge focul si se mai lasa apoi 5 minute.
  4. Se strecoara ceaiul.
  5. Se toarna in cesti pentru a fi servit.

Reteta De Ceai De Ghimbir cu Scortisoara

La reteta anterioara la pasul 3 se adauga 2 batoane de scortisoara. Daca folositi praf de scortisoara, aceasta se adauga dupa ce ceaiul este turnat in cani. Restul pasilor sunt identici.

Reteta De Ceai De Ghimbir Cu Lamaie Si Miere

La reteta clasica de ceai de ghimbir se adauga supliementar o felie de lamaie si o lingurita de miere in fiecare ceasca.

Feliile de lamaie pot fi adaugate si la pasul 3, efectul fiind acelasi.

Daca nu doriti gustul de citric in ceai, puteti adauga o usoara aroma de lamaie frecand usor felia de lamaie de gura cestii de ceai.

Cat Ceai De Ghimbir Se Bea Pe Zi?

Nu este recomandata consumarea a mai mult de 2-3 cani zilnic, pentru a nu intampina disconfort la nivelul stomacului. Desi ghimbirul are multe beneficii, utilizarea lui in exces iti poate face rau.

Efecte secundare

Dozat corespunzator ghimbirul ofera o multime de beneficii pentru corp.

Insa consumul excesiv al aceste plante puternice poate fi daunator. Inainte de a consuma ghimbir regulat, este importanta consultarea unui medic, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

Principalele efecte secundare ale consumului necontrolat de ghimbir sunt:

  • Probleme de respiratie
  • Stomac deranjat
  • Arsuri
  • Acid la Stomac
  • Urticarie
  • Crampe abdominale
  • Diaree

Daca aceste efecte persista consulati medicul de familie.

Cum Se Pastreaza Ghimbirul?

O radacina de ghimbir intreaga poate fi pastrat foarte usor la frigider intr-un recipient de plastic.

Insa pentru a-si pastra toate proprietatile, ar trebui decojit, maruntit si ras doar inainte de folosire.

Daca doresti in schimb sa pastrezi o bucata taiata din aceasta, este recomandata uscarea ei, pentru a nu face mucegai.

Concluzia

Prea mult din orice, fie el si natural, poate cauza probleme. Dar daca ai o stare buna de sanatate si vrei sa te bucuri de ceaiul de ghimbir, bea fara probleme 1-2 cani chiar si zilnic.

Skip to Recipe