21+ Alimente Care Produc Cetoza

Cetoza este un proces metabolic natural in care corpul incepe sa arda grasimi pentru energie in loc de carbohidrati.

Aceasta stare metabolica de cetoza poate fi atinsa prin intermediul unei diete cu continut scazut de carbohidrati cum ar fi dieta ketogenica, postul intermitent si dieta Atkins.

Pentru a intra in starea de cetoza, dietele low-carb limiteaza aportul zilnic de carbohidrati la maxim 50 de grame pe zi.

Acest regim alimentar poate parea provocator, dar iti va permite sa mananci multe alimente gustoase, de care sigur nu te vei plictisi. Sa vedem ce alimente poti manca.

Proteine animale

1. Peste si Fructe de Mare

Pestele gras, cum ar fi somonul, si fructele de mare sunt alimente cu foarte putini carbohidrati spre deloc, si sunt bogate in vitamine si minerale necesare corpului tau.

Consumul frecvent de peste iti imbunatateste sanatatea creierului si iti intareste imunitatea, scazand astfel riscul de imbolnaviri.

Incearca sa introduci aceste alimente la minim 3 mese pe saptamana.

2. Carnea

Carnea rosie si carnea alba sunt considerate alimentele de baza in dieta ketogenica. Acestea nu contin carbohidrati si sunt bogate in vitamina B si alte minerale importante.

De asemenea, sunt o sursa importanta de proteine care te ajuta sa-ti mentii masa musculara in timpul unei diete cu aport redus de carbohidrati.

3. Ouale

Ouale sunt o sursa de proteine extrem de sanatoasa si este foarte usor de introdus in dieta ta, indiferent de masa.

Un ou foarte mare contine mai putin de un gram de carbohidrati si aproximativ 6 grame de proteine, acestea sunt ideale pentru o dieta saraca in carbohidrati.

Poti sa mananci ouale intregi si este chiar recomandat, deoarece majoritatea nutrientilor se afla in galbenus. Acestea iti pot oferi si o stare de satietate prelungita.

Produse Lactate

4. Iaurt Grecesc

Iaurtul grecesc simplu este un aliment bogat in proteine, care te ajuta la scaderea poftei de mancare si promoveaza senzatia de satietate.

Il poti savura simplu sau poti sa-ti faci gustari delicioase in combinatie cu nuci, scortisoara sau alte condimente.

5. Branzeturi

Exista sute de tipuri de branza pe care le poti savura, iar majoritatea sunt foarte sarace in carbohidrati si bogate in grasimi, ceea ce le face perfecte pentru dieta saraca in carbohidrati.

Consumul regulat de branza te ajuta sa-ti pastrezi masa musculara si te ajuta sa pierzi grasimea abdominala.

Iata cateva branzeturi de care te poti bucura:

  • Telemea
  • Parmezan
  • Cascaval
  • Mozarella
  • Feta
  • Halloumi
  • Camembert
  • Brie
  • Gorgonzola
  • Crema de Branza
  • Mascarpone
  • Ricotta
  • Branza de vaci

6. Untul si Smantana

Aceste produse sunt foarte sarace in carbohidrati si bogate in grasimi, ceea ce le face ideale pentru dietele cu aport scazut de carbohidrati.

Untul si smantana trebuie consumate cu moderatie deoarece sunt foarte calorice si s-ar putea sa afecteze rezultatele pe care ti le doresti.

7. Laptele Vegetal Neindulcit

Laptele vegetal este de asemenea o varianta buna, dar trebuie sa alegi variantele neindulcite.

De asemenea, sa ocolesti laptele de ovaz pentru ca si neindulcit contine prea multi carbohidrati si te impiedica sa intri in starea de cetoza.

Alege laptele de soia, migdale sau nuca de cocos si fi atenta la ce scrie si pe eticheta, sa te asiguri sa fie neindulcite.

Legumele Proaspete

8. Legumele cu Frunze Verzi

Cele mai sarace in carbohidrati sunt legumele cu frunze verzi. De asemenea, sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si antioxidanti.

Iata ce legume poti alege:

  • Spanacul
  • Varza alba sau rosie
  • Salata verde
  • Rucola
  • Frunze aromatice(busuioc, menta, rozmarin, marar, oregano, patrunjel)

9. Ardei

Ardeii sunt foarte potriviti pentru dieta saraca in carbohidrati. Acestia sunt o sursa foarte importanta de vitamina C.

De exemplu, un ardei gras iti ofera 107% din valoarea zilnica pentru vitamina C.

Poti folosi ardei grasi sau ardei iuti pentru multe retete delicioase, inclusiv in loc de paine pentru pasta de branza sau pentru sandwich-uri cu branza la cuptor.

10. Dovleceii Proaspeti

Dovleceii de vara, cum ar fi cei galbeni si verzi, sunt extrem de versatili si foarte saraci in carbohidrati.

Poti sa-i faci taitei sau poti sa-i folosesti in loc de foi de lasagna pentru a prepara retete delicioase si simple.

11. Legume Bogate in Grasimi

Maslinele si avocado sunt bogate in grasimi si au un continut scazut de carbohidrati. Acestea iti aduc si beneficii, deoarece maslinele au proprietati antiinflamatorii si avocado scade colesterolul rau (LDL).

12. Alte Legume Fara Amidon

Mai sunt cateva legume fara amidon care au un continut scazut de calorii si de carbohidrati de care te poti bucura.

Iata cateva exemple de legume fara amidon:

  • Conopida
  • Broccoli
  • Ciuperci
  • Fasole verde
  • Rosii
  • Ridichi
  • Ceapa verde
  • Telina
  • Castravete
  • Vinete

Alte Alimente pe Baza de Plante

13. Fructele de Padure

Majoritatea fructelor sunt bogate in carbohidrati si nu te ajuta sa intri in starea de cetoza, dar fructele de padure sunt exceptia.

Fructele de padure, in special capsunile si zmeura, sunt sarace in carbohidrati si sunt bogate in fibre.

Acestea te ajuta sa previi constipatia, reduce inflamatia din corp si iti intareste imunitatea.

14. Ciocolata Neagra si Pudra de Cacao

Da, citesti bine, poti manca ciocolata pentru a intra in starea de cetoza. Ciocolata neagra si pudra de cacao sunt surse delicioase de antioxidanti.

Dar trebuie sa le mananci cu moderatie, limiteaza-te la cateva gustari pe saptamana cu o patratica de ciocolata.

In schimb, poti pune pudra de cacao in iaurt sau in mascarpone pentru deserturi delicioase si de dieta.

15. Nucile si Semintele

Nucile si semintele sunt alimente sarace in carbohidrati si bogate in grasimi. Consumul frecvent al acestor alimente reduc riscul anumitor boli cronice si boli de inima.

Acestea sunt bogate in fibre, ceea ce te poate ajuta sa te simti mai plin si sa iti reduci in mod natural aportul de calorii.

Nucile si semintele cu cel mai mic procent de carbohidrati sunt:

  • Nucile
  • Chia
  • Migdalele
  • Semintele de in
  • Nucile pecan
  • Nucile de macadamia

16. Pastele Shirataki

Si eu m-am mirat cand am descoperit aceste paste, nu credeam ca exista paste care sa contina mai putin de un gram de carbohidrati si doar 15 calorii per portie.

Pastele Shirataki pot sa-ti inlocuiasca pastele obisnuite in toate retetele si te vor ajuta sa iti scada pofta de mancare si sa reduci nivelul de zahar din sange.

Aceste paste sunt fabricate dintr-o fibra vascoasa numita glucomanan, care iti ofera multe beneficii de sanatate, printre care si scaderea in greutatea.

Grasimi si Uleiuri

17. Uleiul de Masline

Uleiul de masline este grasime pura si nu contine carbohidrati. Este o baza ideala pentru sosuri de salata si pentru maioneza sanatoasa.

Acesta se foloseste mai mult in preparate reci sau deja gatite deoarece nu este la fel de stabil la temperaturi inalte precum grasimile saturate.

In plus, uleiul de masline este bogat in antioxidanti care scad factorii de risc pentru bolile de inima.

18. Uleiul de Cocos

Uleiul de cocos este un alt aliment bun care te ajuta sa intrii in starea de cetoza. Acesta fiind grasime pura, el nu contine carbohidrati deloc.

De retinut ca este foarte caloric si trebuie sa limitezi consumul la o lingura pe zi, daca vrei sa vezi rezultate legate de scaderea in greutate. O lingura de ulei de cocos (14g) are 120 de calorii.

19. Uleiul de Avocado

Uleiul de avocado este foarte versatil si nu contine carbohidrati. Acesta este perfect pentru gatit, pentru dressinguri sau pentru marinat alimente.

Acesta contine grasimi sanatoase si se poate folosi pentru gatit sau prajit. Este de asemenea perfect pentru folosit pe carnea de gratar sau la ouale de la micul dejun.

Bauturi

20. Cafea sau Ceai Neindulcite

Cafeaua si ceaiul sunt bauturi sanatoase, care nu contin carbohidrati. Poti folosi ceaiuri de slabit in dietele low carb, insa acestea trebuie baute fara a fi indulcite cu nimic.

Daca esti obisnuita sa bei cafeaua cu lapte poti sa-l inlocuiesti cu smantana lichida sau cu laptele vegetal neindulcit.

21. Apa Minerala Carbogazoasa

Daca iti plac sucurile carbogazoase poti opta pentru apa minerala carbogazoasa cu arome, dar sa verifici sa fie varianta fara indulcitori.

Acestea sunt alegerea excelenta atunci cand ti-e pofta de un suc, nu au calorii sau carbohidrati si, de obicei, nu sunt indulcite.