Riscuri în Dieta Nupo: 7 Efecte Secundare

Abordarea unei diete noi, precum cea Nupo, poate fi un pas mare în călătoria ta de slăbire, dar este bine să știi ce te așteaptă.

Nupo este apreciată pentru rezultatele sale rapide și eficiente în pierderea în greutate, ca orice schimbare majoră în regimul alimentar, poate avea și efecte secundare.

În acest articol, vom explora împreuna ce poți experimenta în primele zile și săptămâni ale dietei Nupo.

Dieta Nupo prezintă efecte adverse precum dureri de cap și senzații de frig, dar și efecte secundare precum schimbări de metabolism și adaptare digestivă, efectul Yo-Yo sau oboseală.

Vom discuta despre cum corpul tău se poate ajusta la acest nou stil de viață și cum să gestionezi aceste efecte pentru a-ți maximiza succesul și confortul în timpul dietei.

Însă cât de mult sau de puțin le simți, depinde și de stilul tău de viață anterior. Hai sa vedem totuși la ce te poți aștepta.

1. Dureri de Cap

Dacă ești obișnuită să consumi o anumită cantitate de zahăr și, dintr-o dată te oprești, durerea de cap este un efect secundar aproape inevitabil.

Corpul tău răspunde la reducerea aportului de zahăr iar durerea de cap este un semn că organismul nu primește zahărul la care este obișnuit.

Aceasta dispare într-un timp relativ scurt, când corpul tău se obișnuiește cu dieta Nupo și nu mai are acea poftă de alimente dulci.

Dacă te asiguri că bei aproximativ 300 ml de apă cu fiecare dintre cele 6 produse Nupo pe zi – și bei 2-3 litri de lichid pe zi, ar trebui să fie bine.

2. Senzație de Mâini și Picioare Reci

Dacă ai fost obișnuită să consumi 2500-3000 kcal zilnic și brusc oferi corpului doar aproximativ 800 kcal zilnic, corpul tău poate reacționa cu o senzație de frig.

De îndată ce corpul se obișnuiește cu noile condiții, se schimbă. Totuși, frigul poate fi ceva ce experimentezi pentru o perioadă mai lungă de timp.

Deoarece îi oferi corpului tău mai puțină energie decât înainte, organismul va încerca să-și mențină temperatura centrală, în detrimentul mainilor și picioarelor care se vor simți mai reci.

3. Oboseală și Pierderea Concentrării

Este perfect normal să te simți mai obosită, somnoroasă, letargică și să ai dificultăți de concentrare în prima săptămână a unei diete de acest gen.

Corpul tău a avut anterior o abundență de energie care i-a fost brusc luată.

În perioada în care corpul trece de la utilizarea carbohidraților ca sursă principală de energie la utilizarea depozitelor de grăsime stocate ca sursă principală de energie, te vei simți extra obosită.

De îndată ce corpul intră în cetoză (arderea grăsimilor), energia va reveni și vei fi mai concentrată ca înainte și reîncărcată cu energie.

4. Foamete

Foamea este o parte inevitabilă a reorganizării dietei tale.

Dacă ești supraponderală, ai oferit corpului tău mai multă energie decât a fost capabil să folosească.

Stomacul se extinde în funcție de cantitatea de mâncare consumată. Acum că stomacul nu primește aceeași cantitate de mâncare ca înainte, va „cere mai mult” până când se obișnuiește cu noua și limitata cantitate de mâncare.

De obicei, acest lucru se întâmplă în decurs de o săptămână. Până atunci incearcă să bei mai multă apă deoarece aceasta poate să-ți ofere o senzație de sațietate.

Când corpul tău atinge starea de cetoză, vei constata că foamea dispare. Cetoza are capacitatea fantastică de a oferi o senzație naturală de sațietate.

5. Probleme de Sănătate pe Termen Lung

Urmarea unei diete VLCD pe termen lung poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, probleme cardiace și alte afecțiuni.

6. Efectul Yo-Yo

Există un risc crescut de recâștigare rapidă a greutății după încetarea dietei, mai ales dacă nu sunt adoptate schimbări de durată în stilul de viață și alimentație.

7. Vizite Frecvente(sau Rare) la Toaletă

În prima săptămână a dietei Nupo, vei reduce semnificativ aportul tău de carbohidrați în raport cu stilul de viață de la care vii.

Acest lucru se aplică aproape tuturor, indiferent dacă ești supraponderală sau doar vrei să scapi de câteva kilograme.

Carbohidrații sunt stocați în corp sub formă de glicogen – o formă de energie de rezervă. Glicogenul este depozitat în principal în ficat și mușchi. Interesant este că fiecare gram de glicogen este stocat în corp cu aproximativ 3-4 grame de apă.

Acest lucru înseamnă că, atunci când corpul tău stochează carbohidrați, stochează și o cantitate semnificativă de apă.

Prin urmare, când aportul de carbohidrați este limitat, așa cum este în dieta Nupo, corpul va renunța la o mulțime de fluide acumulate.

Când începi o dietă care reduce semnificativ aportul de carbohidrați, cum ar fi dieta Nupo sau alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați, corpul tău începe să folosească aceste rezerve de glicogen pentru energie.

Pe măsură ce glicogenul este utilizat, apa stocată împreună cu el este eliberată și excretată din corp. Acesta este motivul pentru care multe persoane observă o pierdere rapidă în greutate la începutul acestor diete – o mare parte din această pierdere inițială de greutate este de fapt apă.

Acest lucru înseamnă multe vizite la toaletă – și un rezultat fantastic și motivant pe cântar.

Dar nu te lăsa păcălită. Pierderea a până la 3 kg în prima săptămână a dietei Nupo nu este neobișnuită și este deseori datorată pierderii de apă din corp.

În plus, te poți aștepta la un stomac care poate „vorbi” cu tine puțin mai mult ca înainte. 

Din nou, depinde mult de stilul tău de viață anterior. Dacă ai fost obișnuită cu multe fibre alimentare în dieta ta, s-ar putea să nu observi prea multe schimbări.

Poți experimenta atât diaree, cât și constipație în timpul acestei diete, deoarece corpul tău se detoxifică în mod natural.

De îndată ce stomacul se obișnuiește cu multele fibre alimentare bune, totul se normalizează din nou. Cu toate acestea, trebuie să fii conștientă – chiar și pe termen lung – că vei vizita toaleta mai puțin. 

Cei de la Nupo susțin că cele 6 mese lichide pe zi sunt foarte sănătoase pentru corp, deoarece acesta absoarbe nutrienții din dieta lichidă mult mai bine.

Noi neputând să mărunțim mâncarea prin mestecare la fel de mult ca forma aceasta lichida, corpul nu poate beneficia pe deplin de substanțele nutritive care se află în aceasta.

Când mâncarea este lichidă, corpul are cele mai bune condiții pentru a absorbi nutrienții. Dar ceea ce rămâne în intestine este puțin și, prin urmare, ar trebui să te aștepți să mergi mai puțin la baie.

Concluzia

O dietă atât de drastica nu ar trebui urmată de oricine. Este crucial să consulți un medic sau un dietetician înainte de a începe o dietă foarte scăzută în calorii, pentru a te asigura că este sigură și adecvată pentru nevoile tale specifice de sănătate.