Ceai de Papadie: Proprietati, Beneficii, Contraindicatii

Contrar parerilor populare, papadia nu este doar o buruiana mai placuta vazului. Ceaiul de papadie este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri, datorita actiunilor sale benefice in multe afectiuni comune.

flori de papadie
flori de papadie

Ceaiul de Papadie curata petele de pe fata, pistruii si acneea, este un bun antioxidant si este un remediu puternic pentru multe afectiuni. Dar ce face aceasta planta asa speciala?

Principalele Beneficiile Ale Consumului de Ceai de Papadie

• Floarea de papadie este o sursa de beta-caroten
• Frunzele si florile contin vitamina C
• Radacina, floarea si frunzele contin fibre, care reprezinta un ajutor digestiv
• Radacina contine potasiu
• Toata planta este bogata in antioxidanti
• Frunzele sunt amare si imbunatatesc functiile ficatului in eliminarea toxinelor
• Frunzele contin fier care este cunoscut pentru ca ajuta la anemie
• Radacina si frunzele contin magneziu, care pot ajuta la relaxarea muschilor
• Radacina contine zinc, care poate ajuta la lupta impotriva racelilor si a gripei
• Intreaga planta este bogata in complexul de vitamine B
• Frunzele contin mai multa proteina decat spanacul
• Radacina actioneaza ca un diuretic si este un bun detoxifiant
• Ceaiul din radacina de papadie ajuta la inhibarea bacteriilor din tractul urinar
• Frunzele de papadie rupte pot fi folosite prin frecare la ameliorarea mancarimilor sau muscaturilor de insecte
• Florile de papadie pot fi folosite pentru a face vinHaide sa aflam mai multe detalii despre aceste beneficii.

Despre Papadie

Familia: Asteraceae
Provenienta: Asia Centrala
Denumire stiintifica: Teraxacum

Foarte usor de recunoscut dupa florile ei de culoare galbena, teraxacum este o planta cu flori din familia Asteraceae si este cunoscuta popular sub denumirea de papadie.

Ce contine ceaiul de papadie?

Fiecare cana de ceai (aprox 55g) din frunze de papadie contine:
• 25 kcal
• 5.1g carbohidrati
• 0.4g grasime
• 1.5g proteine
• Vitamine: A, C, E, K, Tiamina, Riboflavina, B6, Niacin, Folate
• Minerale: Calciu, Fier, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc, Mangan, Selenium

Cand se Bea Ceaiul de Papadie?

Ceaiul de papadie se bea inainte de masa pe stomacul gol cu 30 min inainte de masa. Acesta nu trebuie consumat in exces, insa o cana de ceai inainte de fiecare masa poate fi un mod bun de a introduce aceasta planta minunta in alimentatia zilnica.

Cum se Prepara Corect Ceaiul de Papadie?

Pentru prepararea ceaiului de papadie puneti o lingurita de planta uscata maruntita la o cana de apa. Se lasa la infuzat aproximativ 10 min, insa daca cumparati ceaiul din magazin, acesta va avea indicatii pe ambalaj. Acestea trebuie citite cu atentie, deoarece concentratia poate sa fie diferita.

Ce Gust Are Ceaiul de Papadie?

Ceaiul de papadie are un gust amarui. Insa poti sa adaugi ceai de menta sau roibos, pentru a-i schimba gustul si al face mai placut. Poti de asemenea sa folosesti si putina stevia sau miere pentru indulcire.

La Ce Este Bun Ceaiul De Papadie?

1. Este o Sursa Buna de Antioxidanti

Antioxidantii neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Corpul uman produce radicali liberi in mod natural, insa acestia ajuta in mod negativ la accelerarea imbatranirii sau a unor afectiuni.

Papadia contine beta-caroten, care este un antioxidant care ajuta la protejarea celulelor. Cercetarile arata ca carotenoizii, precum beta-carotenul, joaca un rol foarte important in reducerea leziunilor celulare.

Floarea de papadie mai contine inca un tip de antioxidant, si acesta este polifenolul.

2. Ajuta la Reducerea Colesterolului

Papadia contine compusi bioactivi care pot ajuta la scaderea colesterolulu.
Un studiu efectuat in 2010 a examinat efectele consumului de papadie la iepuri. Rezultatele au aratat ca radacina si frunza de papadie ar putea ajuta la scaderea colesterolului la animale, pe o dieta bogata in colesterol.

3. Ceaiul De Papadie Ajuta La Reglarea Glicemiei

Exista dovezi care sugereaza ca papadia contine compusi care pot ajuta la reglarea zaharului din sange.

In 2016 unii cercetatori au sugerat ca proprietatile antihiperglicemice, antioxidante si antiinflamatoare ale papadiei pot ajuta la tratamentul diabetului de tip 2. Cu toate acestea nu s-au efectuat inca suficiente cercetari pentru a se putea trasa concluzii clare.

4. Papadia Are un Efect Antiinflamator

Unele studii indica faptul ca extractele de papadie pot ajuta la reducerea inflamatiilor din organism.
Intr-un studiu din 2014 cercetatorii au descoperit ca substantele chimice prezente in papadie, au avut unele efecte pozitive asupra reducerii inflamatiilor.

Insa ei au efectuat studii pe celule, nu pe subiecti umani, asa ca momentan nu stim exact in ce masura ajuta la aceste afectiuni.

5. Ajuta La Reglarea Tensiunii

Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, planta de papadie te poate ajuta.

Fiind un diuretic natural, papadia ajuta la scaderea tensiunii odata prin cresterea urinarii. Se stie ca papadia este o resursa buna de potasiu. Fibra din papadie reduce colesterolul, in timp ce postasiul inlocuieste sodiul. Iar aceste doua actiuni joaca un rol important in reglarea tensiunii.

Sunt si studii clinice care atesta ca potasiul ajuta la reglarea tensiunii. Medicii au observat ca tratamentul cu potasiu a dat rezultate foarte bune mai ales in cazul hipertensiunii.

7. Buna Pentru Ten

Vrei sa arati tanara si frumoasa pentru o perioada mai lunga de timp? Adauga papadia in regimul tau saptamanal.

Expunerea la razele UV contribuie la imbatranirea pielii. Aceste studii indica ca papadia ajuta la protejarea pielii de deteriorarea provocata de expunerea prelungita la soare.

8. Folosit in Tratarea Bolilor de Piele

Laptele de papadie este eficient in tratarea afectiunilor pielii cauzate de infectii microbiene si fungice.
Caracterul alcalin al papadiei este foarte folositor pentru tratarea mancarimilor, eczemelor, cicatrici, negi, piciorul sportivului, etc.

9. Papadia Este Buna Pentru Ingrijirea Parului

Stiai ca papadia stimuleaza cresterea parului?

Aceasta planta minunata este bogata in vitamina A, C si E, precum si de un complex de vitamine B. Mai contine si colina, fier, magneziu, fosfor, potasiu, biotina si calciu, toate acestea asigura sanatatea unui par frumos si sanatos.

De Ajutor in Tratarea Matretii

Vrei sa te scapi de matreata? Papadia este o alternativa buna.

Asa cum am mai zis, papadia este o sursa buna de fier, care ajuta la vindecarea pielii scalpului. E de ajuns sa folosesti suplimente pe baza de papadie sau sa adaugi cateva frunze de papadie la ceaiul tau. Acestea mai pot fi adaugate si in salata.

Ceaiul De Papadie Te Poate Ajuta Si Daca Ai Parul Gras

Parul unsuros nu arata bine in nicio situatie. Pentru a-l trata, lasa la inmuiat radacini sau frunze de papadie in apa calda pentru 20 min. Foloseste apoi acea apa la lipezirea parului. Aplica apoi si un balsam pentru a nu-ti lasa parul complet uscat.Be

Beneficiile Ceaiului din Radacina de Papadie

1. Ajuta Tractul Intestinal

Ceaiul din radacina de papadie este un laxativ usor si un tonic, care iti scade apetitul pentru carbohidrati. Astfel ajuta la o mai buna digestie si la reglarea bacteriilor aflate in sistemul digestiv.

Fibrele din planta de papadie ajuta totodata la miscarea bolului alimentar, ajutand la prevenirea constipatiilor sau a diareei. Este de asemenea folosit la tratarea unor boli gastro-intestinale.

2. Radacina de Papadie Ajuta Ficatul

Un alt studiu efectuat pe soareci, a constatat ca consumul de papadie a redus colesterolul total si nivelurile de grasime din ficat. Cercetatorii au ajus la concluzia ca papadia ar putea ajuta intr-o zi la tratarea obezitatii legata de afectiuni ale ficatului gras.

3. Lupta impotriva Infectiilor Urinare

Ceaiul din radacina de papadie ajuta la inhibarea bacteriilor din tractul urinar,iar proprietatile sale dezinfectante, elimina substantele toxice din sistemul urinar.

4. Imbunatateste Sistemul Osos

Daca vrei oase puternice si sanatoase, papadia este instrument ajutator foarte puternic.

Papadia este o sursa buna de calciu si asta ajuta la cresterea si intarirea oaselor, in timp ce oxidantii precum vitamina C si Luteolinul, protejeaza oasele de deteriorarea cauzata de varsta.

Aceste plante sunt de asemenea bogate si in vitamina K care ajuta la crearea masei osoase. Radicalii liberi dauneaza corpului, inclusiv oaselor, ducand la slabiciune osoasa prin pierderea densitatii. Toate acestea pot fi prevenite printr-un aport regulat de papadie.

De Unde si Cand Trebuie Culese Papadiile?

In primul rand trebuie specificat de la inceput ca papadiile ce le gasim pe camp sau in spatele casei prezinta unele riscuri. Acestea pot fi stropite cu pesticide sau pot absoarbe din pamantul imbibat cu pesticide substante care prezinta un real risc pentru sanatate.

Un alt motiv pentru care e bine sa evitam papadiile de pe camp, sunt excrementele de animale care pot ajunge foarte usor intr-o papadie.

Daca totusi zona din care sunt culese este una sigura, este bine de stiut ca frunzele trebuie culese dimineata devreme inainte ca floarea sa se deschida. Daca sunt culese dupa inflorire, in timpul zilei sau spre seara, frunzele pot fi foarte amare.

De asemenea, cu cat sunt recoltate mai tarziu spre toamna cu atat acestea vor fi mai bogate in nutrienti. Radacina contine inulina care este un element de refacere al celulelor pancreatice si este recomandata bolnavilor de diabet.

Radacina de papadie primavara are un anumit cantitate de inulina, insa spre sfarsit de toamna acesta cantitate creste de aproape 40 de ori.

Contraindicatii si Efecte Adverse Ale Ceaiului de Papadie

In cazurile de ulcer si gastrita, papadia este bine sa fie folosita cu precautie, deoarece poate provoca o supra-productie de acid gastric.

Sucul care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Daca ai avut si alte alergii legate de plante, ar fi indicat un test alergologic inainte, pentru a evita neplaceri.

Cei care au probleme de retentie de apa, trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta, pentru a verifica nivelul de potasiu.

Este Recomandat Ceaiul de Papadie Copiilor?

Nu exista contraindicatii suplimentare pentru copii, inafara celor prezentate deja. Insa datorita gustului neplacut, ar fi o adevarata minune daca copii l-ar consuma fara prea multe insistente.

Concluzia

Dupa cum am vazut, papadia ofera foarte multe beneficii si nu are prea multe contraindicatii. Astfel poate fi consumat de multa lume. Totusi gustul usor amarui poate fi un impediment pentru unii.

Datorita cercetatorilor, papadia nu mai este de mult considerata doar un leac babesc. Este o adevarata putere a naturii concentrata intr-o planta micuta si galbena, care trezeste zambete.