Ceaiul Verde: Beneficii si Contraindicatii

Ceaiul este foarte consumat in intreaga lume, iar cel mai adesea se consuma ceaiul negru, Oolong si ceaiul verde. Dintre acestea, ceaiul verde este cunoscut pentru beneficiile semnificative pe care le are asupra sanatatii tale.

cana cu ceai verde

Ceaiul verde este obtinut din planta Camillia Sinensis si este originar din Japonia. La nivel mondial se consuma anual peste 2 milioane de tone de ceai verde.

In general, este considerata una dintre cele mai sigure si mai sanatoase bauturi de consumat. Cu toate acestea, exista cateva situatii in care este bine sa il eviti.

Cele mai multe dintre efectele lui secundare afecteaza persoanele care sunt sensibile la cofeina sau taninuri. Daca observi ca ai reactii adverse dupa ce consumi ceai verde renunta sa-l mai bei.

Hai sa vedem ce beneficii, dar si ce efecte secundare poate sa-ti provoace si cum sa te bucuri de ceaiul verde in siguranta.

Beneficiile Ceaiului Verde

Ceaiul verde contine antioxidanti, minerale si vitamine care-i ofera proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antifungice.

Cel mai cunoscut beneficiu este acela ca ceaiul verde te ajuta sa slabesti. Continutul sau de cofeina si de alte substante nutritive iti influenteaza metabolismul si accelereaza arderea grasimilor din corp.

Dar trebuie sa tii cont ca nu vei slabi doar cu ceai verde. Trebuie sa faci, de asemenea, schimbari in dieta ta si sa faci miscare regulat.

De asemenea, daca stii ca ai pofta de dulce ceaiul verde te poate ajuta si in privinta aceasta. Bea o cana de ceai verde de fiecare data cand ai asemenea pofte si vei vedea ca, in timp, nu vor aparea asa de des.

Datorita substantelor active pe care le contine, ceaiul verde te ajuta sa-ti intaresti imunitatea si astfel te protejeaza de diferite boli sau raceli.

Mie imi place sa beau ceai verde in loc de cafea, mai ales dupa amiaza, deoarece contine mai putina cofeina decat cafeaua si atunci nu-mi afecteaza somnul noaptea.

Asa ca, daca ai nevoie de un plus de energie dupa pranz incearca sa bei o cana de ceai verde si vei vedea ca te vei inviora si vei avea forta sa termini treaba pe ziua respectiva.

Poti sa bei ceai verde daca stii ca ai probleme cu colesterolul. Proprietatile sale antioxidante te ajuta sa-ti scazi nivelul de colesterol rau (LDL) din organism si te protejeaza impotriva bolilor de inima.


Citeste si: La Ce Ajuta Ceaiul Verde? 10 Beneficii Necunoscute


Contraindicatiile Ceaiului Verde

In timp ce consumul de ceai verde este considerat in majoritatea cazurilor sigur pentru adulti, exista totusi cateva efecte secundare de retinut.

Majoritatea efectelor secundare provocate de ceaiul verde pot fi evitate daca vei consuma cantitati moderate.

Multe dintre aceste efecte secundare apar atunci cand sunt consumate in cantitati masive, de aceea este bine sa te limitezi la doza zilnica recomandata.

Principalul compus din ceaiul verde care provoaca reactii adverse este cofeina, dar sunt intalnite cel mai des la persoanele cu sensibilitate la cofeina.

In general, daca bei o cana de cafea fara aceste reactii adverse, atunci este putin probabil sa experimentezi aceste reactii negative in urma consumului de ceai verde. Sa vedem care ar fi aceste efecte negative.

Ceaiul verde poate sa-ti provoace iritatii stomacale atunci cand il bei pe stomacul gol. Acesta iti poate provoca acid in stomac, iar excesul de acid poate sa duca la probleme digestive, inclusiv constipatie, greata sau reflux acid.

De aceea, daca suferi de boala de reflux acid sau ulcere gastrice trebuie sa eviti ceaiul verde deoarece iti poate creste aciditatea.

Ceaiul verde iti poate provoca, de asemenea, diaree cand il consumi in cantitati mari. Cofeina iti produce un efect laxativ.

Daca suferi de dureri zilnice de cap atunci trebuie sa eviti ceaiul verde. Din cauza continutului de cofeina ceaiul verde iti poate provoca migrene.

Ceaiul verde iti poate afecta calitatea somnului daca esti o persoana sensibila la cofeina si il bei chiar inainte de culcare. Daca esti in aceasta situatie cel mai bine este sa bei ceaiul verde cu cel putin 5 ore inainte de culcare.

Ceaiul verde contine antioxidanti care impiedica absorbtia fierului in organism. Pentru a evita acest efect secundar adauga lamaie in ceai. Vitamina C din lamaie favorizeaza absorbtia fierului si anuleaza acest efect secundar.

Daca esti gravida sau alaptezi este bine sa te limitezi la o cana de ceai verde pe zi. Consumul a mai mult de o cana pe zi poate duce la avort spontan si defecte congenitale la copii.

Daca esti sub tratament medicamentos sau ai orice alte probleme de sanatate cel mai bine este sa discuti cu medicul tau inainte de a introduce ceaiul verde in dieta ta zilnica.

Ce Substante Active Contine Ceaiul Verde?

Ceaiul verde contine catechine care au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si au beneficii probiotice.

O ceasca de ceai verde are aproximativ 28 de miligrame (mg) de cofeina. Pot exista o multime de variatii in continutul de cofeina in functie de modul in care a fost procesat si preparat ceaiul.

Ceaiul verde contine, de asemenea, si antioxidanti, dar si multe substante active, minerale si vitamine: vitaminele A, B, C si E, fier, calciu, fosfor, potasiu, aminoacizi, proteine si alcaloizi cu efect de stimulare nervoasa.

Datorita acesti compusi ceaiul verde are multe beneficii pentru sanatatea ta si il poti savura in fiecare zi.

Cum se Prepara Ceaiul Verde?

Ceaiul verde poate fi gasit sub forma de plicuri sau la vrac, in functie de ce preferinte ai.

Ceaiul verde se prepara corect cu apa calda, la o temperatura de 60-75gr Celsius. Daca se prepara cu apa mai fierbinte acesta va avea un gust amar.

Cea mai simpla metoda pentru a-l prepara corect este sa lasi apa sa fiarba, iar dupa fierbere sa o lasi sa se raceasca 4-5 minute.

Dupa ce ai lasat-o la racit, pune o lingurita de frunze in apa si lasa-le la infuzat 2-3 minute. Este de preferat sa bei ceaiul proaspat, pentru a te bucura de beneficiile sale.

Ceaiul Verde: Moduri de Administrare

Ceaiul verde nu trebuie sa-l consumi pe stomacul gol, deoarece iti poate provoca acid.

Cel mai bine este sa bei o cana de ceai verde dupa doua ore de la mesele principale pentru a te ajuta cu digestia si cu prelungirea senzatiei de satietate.

Poti sa bei intre 3 si 5 cani de ceai verde pe zi pentru a obtine cele mai multe beneficii de sanatate.

Dozele mari pot fi problematice pentru anumite persoane de aceea este bine sa intrerupi consumul lui daca observi reactii adverse dupa ce-l consumi.

Stiai Ca Ceaiul Verde Te Ajuta Sa Slabesti?

Ceaiul verde este cel mai cunoscut ceai si cel mai recomandat in curele de slabire. Acesta te va ajuta sa slabesti si te va ajuta sa scapi de celulita.

Daca faci sport este indicat sa bei ceai verde inainte si dupa antrenament, deoarece te ajuta sa arzi grasimile mai repede.

De asemenea, ceaiul verde este si diuretic si te ajuta sa elimini apa pe care o retii in exces din organism.

Ceaiul verde poate fi savurat atat rece, cat si cald si isi va pastra aceleasi beneficii. Asa ca, te poti bucura si vara de el.

Acesta iti ofera senzatie de satietate si astfel nu vei mai manca asa de des si iti va reduce si pofta de mancare ca sa mananci mai putin.

Ceaiul verde functioneaza cel mai bine cand ai si o dieta echilibrata si faci miscare in fiecare zi. Altfel nu va avea aceleasi rezultate pe care ti le doresti atat de mult.

De Unde Pot Cumpara Ceai Verde?

Poti sa cumperi ceai verde din farmacii, magazine naturiste, supermarketuri sau magazine de specialitate.

Alege dintre ceai verde la plic, la vrac sau chiar pudra de ceai verde cunoscuta si sub numele de matcha.

Concluzie

Ceaiul verde este o bautura care merita sa faca parte din dieta ta zilnica. Acesta are foarte multe beneficii de care te poti bucura.

Trebuie sa ai grija daca esti sensibil la cofeina doarece iti poate provoca efecte secundare nedorite. Cel mai bine este sa consulti medicul tau inainte de a introduce ceaiul in dieta ta.

De asemenea, este bine sa nu depasesti doza zilnica recomandata pentru a evita posibile efecte adverse care pot aparea.

Cu toate acestea, consumul de ceai verde moderat este sigur si il poti adauga in dieta ta pentru a te bucura de beneficiile pe care le are pentru sanatatea ta.