Ceaiul de galbenele este minunat pentru multe situatii. Cel mai des beau ceai de galbenele cand incep sa am simptome de raceala, deoarece are proprietati antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatoare.
Este recomandat sa nu depasesti doza zilnica recomandata de 2-3 cani pe zi si, de asemenea, daca urmezi un tratatment medicamentos cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul tau inainte de-a bea acest ceai.
Ceaiul de galbenele este cunoscut Inca din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le are asupra pielii si efectul vindecator pe care-l are asupra ranilor.
Petalele de galbenele sunt bogate in compusi naturali numiti flavonoide. Acestia au efecte antiinflamatorii, antidiabetice si neuroprotective.
Beneficiile Ceaiului de Galbenele
La noi in tara este o floare foarte des intalnita si este considerata un remediu natural pentru multe afectiuni.
Acesta iti poate ameliora bolile de piele datorita proprietatilor sale antifungice si antimicrobiene. De asemenea, este eficient in tratarea si prevenirea infectiilor orale, vaginale sau ale pielii.
Ceaiul de galbenele este eficient si in tratarea gingivitei, prin gargara cu ceai. Amelioreaza simptomele acestei afectiuni si protejeaza sanatatea orala.
Extractul din galbenele este folosit in creme, uleiuri sau tincturi care te ajuta sa-ti vindeci mai repede ranile deschise si pot sa-ti imbunatateasca aspectul pielii in caz de varice.
Ceaiul de galbenele mai poate fi folosit si pentru ameliorarea iritatiilor care apar la bebelusi, de la scutece.
Daca te-ai confruntat cu aceasta problema si la bebelusul tau, foloseste comprese cu ceai de galbenele pentru a trata aceste iritatii dureroase si neplacute pentru el.
Citeste si: La Ce Ajuta Ceaiul de Galbenele? 8 Efecte Vindecatoare
Daca te simti balonat sau ai alt disconfort la nivelul tractului digestiv, bea o cana de ceai de galbenele si vei vedea ce bine te vei simti dupa aceea.
Ceaiul de galbenele te ajuta si sa dormi mai bine si sa te trezesti mai odihnit. Bea ceai inainte de culcare pentru o noapte linistita si odihnitoare.
Florile de galbenele te ajuta sa scapi si de insecte si tantari. Planteaza-le in gradina ta pentru a te proteja de acestea pe perioada de vara.
Contraindicatiile Ceaiului de Galbenele
Desi nu exista contraindicatii pentru persoanele adulte sanatoase, totusi sunt cateva situatii in care ar fi bine sa eviti ceaiul de galbenele.
In cazul in care esti alergic la polen si, in special, la margarete, ambrozie, galbenele sau plante din familia Asteraceae/Compositae, evita sa bei acest ceai deoarece iti poate provoca aceleasi reactii alergice ca si contactul direct cu acestea.
De asemenea, daca esti gravida sau alaptezi atunci ar fi bine sa eviti sa bei ceai de galbenele deoarece poate sa-ti influenteze nivelul hormonal si poate sa-ti provoace chiar menstruatie.
Pentru a evita un avort spontan sau o nastere prematura cel mai bine este sa discuti cu medicul tau inainte de-a introduce acest ceai in dieta ta zilnica.
Daca iei tratatment medicamentos de orice fel sau trebuie sa te operezi, discuta cu medicul tau inainte de a bea ceaiul de galbenele.
S-ar putea sa-ti provoace efecte secundare daca-l bei impreuna cu medicamentele sau chiar ti-ar putea provoca complicatii la interventiile chirurgicale (cum ar fi sangerarea excesiva) care sunt de evitat.
Ce Substante Active Contine Ceaiul de Galbenele?
Ceaiul de galbenele este bogat in vitamine si minerale, fiind recunoscut in medicina naturista pentru beneficiile sale asupra sanatatii noastre.
Acesta contine vitamina A,B si C, fier, magneziu si calciu, dar contine de asemenea si cantitati mari de flavonoide, carotenoide, steroli, tahini si uleiuri volatile.
Datorita acestor substante active, ceaiul de galbenele are proprietati antiseptice, antiinflamatoare, antispasmice, antioxidante, cicatrizante si detoxifiante.
Cum se Prepara Ceaiul de Galbenele?
Ceaiul de galbenele este foarte usor de facut. Fie ca aduni florile proaspete din gradina ta sau le usuci inainte, poti sa te bucuri de ceaiul de galbenele foarte repede.
Pentru prepararea ceaiului cu flori uscate ai nevoie de 1-2 linguri de flori uscate, peste care sa torni apa fierbinte si sa-l lasi la infuzat 10-15 minute.
Pentru prepararea ceaiului cu flori proaspete de galbenele ai nevoie de 1-2 linguri de flori proaspete peste care torni apa fierbinte. Diferenta este ca acesta se lasa la infuzat pana cand este suficient de rece sa-l poti bea.
De asemenea, poti sa prepari ceaiul de galbenele la rece, mai ales daca ai o cantitate mai mare de flori disponibile.
Umplii un borcan mare cu flori de galbenele, peste care pui apa rece, pana le acoperi. Aseaza borcanul intr-un loc luminos si insorit si lasa-le la infuzat cel putin 5-6 ore.
Ceaiul de galbenele poate fi putin amarui. Daca nu il poti bea ca atare atunci poti adauga o lingurita de miere pentru a-l indulci. Este bine sa eviti zaharul.
Unde Cresc Galbenelele si Cum le Recunosc?
Galbenele sunt foarte raspandite in tara noastra si, de multe ori, le poti gasi pe marginea drumului, in campii, parcuri sau gradini chiar din orasul tau.
Acestea fac parte dintr-o specie de plante de cultura anuala, avand denumirea stiintifica Calendula Officinalis.
Oamenii o mai numesc si “floarea de aur” datorita efectelor sale asupra sanatatii noastre, folosite atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.
Galbenelele masoara intre 40-80 cm si au un miros balsamic puternic. Radacina are in jur de 20 de cm si grosimea ei este de aproximativ un centimetru.
Florile de galbene sunt de culoare galben-portocalii si infloresc in perioada Mai-Octombrie, deci ai mult timp pentru a le gasi si a le recolta.
Cel mai bine este sa le recoltezi dimineata, imediat dupa ce se evapora roua, pentru a fi cat mai proaspete.
Florile de galbenele trebuie sa le pui la uscat unde sunt ferite de razele directe ale soarelui. Acestea sunt uscate complet in 3-4 zile de la recoltare.
Dupa ce se usuca le poti pastra in saci de bumbac sau in pungi de hartie. Trebuie sa le pastrezi intr-un loc slab luminat, cu umiditate scazuta.
Ceaiul de Galbenele: Moduri de Administrare
De obicei, se recomanda sa bei ceai de galbenele dimineata si seara. Doza zilnica recomandata este de 2-3 cani pe zi.
Ceaiul de galbenele baut dimineata iti poate calma si ameliora durerile menstruale si te poate energiza pentru intreaga zi.
De asemenea, daca ai simptome de raceala si ai dureri de gat te poate ajuta in calmarea durerii si combaterea racelii.
Ceaiul de galbenele se bea seara inainte de culcare pentru a beneficia de un somn mai odihnitor si pentru o dimineata tonica.
Ceaiul de Galbenele te Ajuta sa Slabesti
Ceaiul de galbenele este adesea folosit si in curele de slabire. Acesta are rolul de a accelera arderea grasimilor.
Pentru a beneficia la maxim de efectul sau, trebuie sa-l bei inainte de fiecare masa cu 30 de minute. Acesta iti reduce pofta de mancare si iti ajuta organismul sa arda mai multe grasimi.
Poti sa bei si alte ceaiuri care reduc pofta de mancare, deoarece este o lista mai lunga de asemenea ceaiuri.
De Unde Pot Cumpara Ceai de Galbenele?
Poti sa cumperi ceai de galbenele de la farmacii, magazine naturiste sau supermarketuri. Vei putea alege intre ceai de galbenele la plic sau la vrac, depinde de preferintele tale.
Concluzie
Ceaiul de galbenele este un ceai apreciat si baut de mii de ani. Acesta este usor de introdus in dieta ta zilnica si iti poate aduce beneficii pentru sanatatea ta.
Proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si antifungice te vor ajuta sa-ti intaresti imunitatea, sa ai un ficat sanatos si sa-ti vindeci bolile de piele.
Daca esti gravida sau alaptezi este bine sa eviti ceaiul de galbenele. De asemenea, este bine sa-l eviti daca esti alergic la polen si la plante din familia Asteraceae/Compositae.
Daca iei orice tratament medicamentos este bine sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma acest ceai.
Narcisa este pasionată de sănătate și wellness, si are o experiență vastă în domeniul dietelor, ceaiurilor și stilului de viață sănătos. Ea își dedică timpul pentru a împărtăși informații valoroase și sfaturi practice despre cum să ne bucurăm de o viață echilibrată și plină de energie.