Ce Sunt Corpii Cetonici?

Atunci cand am urmat dieta ketogenica m-am lovit mult de termeni precum stare de cetoza si corpi cetonici. De aceea, am vrut sa-ti impartasesc si tie informatiile pe care le-am descoperit.

Corpii cetonici, sau pur si simplu cetonele, sunt substante produse de ficat in timpul gluconeogenezei, un proces care creeaza glucoza in perioadele de post si de foame.

Exista trei corpi cetonici produsi de ficat: acetoacetatul, beta-hidroxibutirat si acetona. Acesti compusi furnizeaza energia celulelor corpului atunci cand glucoza este scazuta sau absenta in dieta.

De Ce Se Formeaza Corpii Cetonici?

Organismul tau, in mod normal, utilizeaza glucoza ca si sursa primara de energie. Glucoza este un carbohidrat care se gaseste in alimente precum fructele, legumele si cerealele.

Atunci cand nivelul de glucoza din sange scade, atunci corpul tau incepe sa arda grasimile pentru a produce energie.

In timpul acestui proces, ficatul produce corpi cetonici, care sunt eliberati in sange si transportati in tot corpul pentru a fi utilizate ca sursa de energie.

De obicei, acestia apar atunci cand tu urmezi o dieta saraca in carbohidrati, cum ar fi dieta ketogenica sau postul intermitent.

Creierul prefera glucoza ca sursa de energie, dar va incepe sa treaca la corpii cetonici dupa aproximativ 4 zile de dieta fara carbohidrati.

Tipurile de Corpi Cetonici

Acetona, acetilacetat si beta-hidroxibutirat sunt cele trei tipuri de corpi cetonici produse in organismul uman.

Acestea sunt produse in ficat, prin procesul de cetogeneza, atunci cand nivelul de glucoza din sange este scazut, iar corpul are nevoie de alta sursa de energie.

1. Acetona

Acetona este cel mai simplu si mai volatil tip de corp cetonic. Este produsa in cantitati mici in timpul cetogenezei si este eliminata prin respiratie din corp.

In cazul unor afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, nivelul crescut de acetone poate determina respiratia cu miros de fructe.

2. Acetilacetat

Acetilacetatul este al doilea tip de corp cetonic, produs in timpul cetogenezei. Este produs in cantitati mai mari decat acetona si este utilizat ca sursa de energie in tesuturile corpului, inclusiv in creier.

De asemenea, poate fi transformat in beta-hidroxibutirat in tesutul periferic.

3. Beta-hidroxibutirat

Al treilea tip de corp cetonic, care este si cel mai important si abundent, este corpul cetonic beta-hidroxibutirat.

Acesta este produs in timpul cetogenezei si este utilizat ca sursa de energie de catre majoritatea tesuturilor corpului, inclusiv de catre creier.

Nivelul crescut de beta-hidroxibutirat poate fi detectat in sange si urina si poate fi utilizat pentru a monitoriza nivelul de cetoza in timpul unei diete cu continut scazut de carbohidrati.

Ce Functii au Corpii Cetonici in Organism?

Corpurile cetonice indeplinesc mai multe functii importante in corpul uman, printre care se numara urmatoarele:

1. Sunt Utilizati ca Sursa Alternativa de Sange

Corpurile cetonice sunt utilizate ca sursa alternativa de energie in perioadele in care ai nivelul scazut de glucoza din sange, cum ar fi in timpul postului sau in timpul unei diete cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi dieta ketogenica.

Creierul si alte organe pot utiliza corpurile cetonice ca sursa de energie in locul glucozei.

2. Au Rol in Reglarea Nivelului de Zahar din Sange

Corpurile cetonie au rol in reglarea nivelului de glucoza din sange prin inhibarea productiei de glucoza in ficat si prin stimularea captarii de glucoza in tesuturi.

3. Au Implicare in Procesul de Invatare si Memorare

Sunt studii care au aratat ca aceste corpuri cetonice pot avea un efect benefic asupra functiei cognitive si a sanatatii creierului.

De exemplu, dieta ketogenica poate imbunatati memoria si concentrarea la persoanele cu tulburari cognitive.

De asemenea, corpurile cetonice pot proteja creierul impotriva unor afectiuni neurologice, cum ar fi epilepsia.

Ce Se Intampla Daca Nivelul de Corpi Cetonici Este Ridicat?

Nivelul crescut de corpi cetonici poate fi observat in urma adoptarii unei diete ketogenica, care se bazeaza pe consumul ridicat de grasimi si proteine, dar cu un continut foarte scazut de carbohidrati.

Acest lucru determina corpul sa treaca la productia de corpi cetonici ca sursa alternativa de energie, in locul grasimii.

Ce Simptome Sunt Asociate cu Nivelul Crescut de Cetone?

Simptomele asociate cu nivelul ridicat de corpi cetonici includ urmatoarele:

  • Respiratie cu miros de fructe
  • Greata, varsaturi
  • Dureri de cap
  • Oboseala

Ce Complicatii Grave Pot Aparea Cand Nivelul de Cetone este Ridicat?

Nivelul crescut de corpi cetonici poate fi asociat cu complicatii grave, cum ar fi cetoacidoza diabetica, o afectiune care apare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si se caracterizeaza prin niveluri ridicate de glucoza si corpi cetonici in sange.

Aceasta afectiune poate fi fatala si necesita tratament medical de urgenta. De aceea este indicat sa urmezi o dieta ketogenica sub supravegherea unui medic nutritionist pentru a evita aceste complicatii.

Concluzie

Corpii cetonici sunt molecule produse de ficat in timpul metabolismului grasimilor si sunt utilizate ca sursa alternativa de energie in cazul lipsei de glucoza in organism.

Acestia au un rol important in sanatatea umana, inclusiv in reglarea nivelului de glucoza din sange si in procesele de invatare si memorare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *