Ceaiul de Curcuma: Beneficii si Contraindicatii

Curcuma este o planta care isi are originile in Asia de Sud-Est. Aceasta planta apartine familiei ghimbirului si este cultivata in special in India.

o cana de ceai de curcuma

Proprietatile terapeutice ale curcumei sunt din ce in ce mai cunoscute si apreciate in toate tarile, mai ales pentru ca efectele secundare ale consumului de curcuma sunt aproape inexistente.

Ce Este Curcuma?

Asa cum spuneam, curcuma provine din tarile asiatice, unde este de nelipsit din alimentatia localnicilor.

Dintre multele specii de curcuma, cea mai cunoscuta specie este turmericul (Curcuma Longa). Turmericul este folosit de mii de ani ca si planta medicinala, dar si ca si condiment in preparatele asiatice.

Turmericul sau curcuma este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate. In medicina antica, denumita si medicina ayurvedica, ceaiul de curcuma sau turmeric a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile terapeutice deosebite.

Beneficiile Ceaiului de Curcuma

Ceaiul de curcuma a devenit foarte popular in intreaga lume deoarece prezinta foarte multe beneficii si prea putine contraindicatii.

Multe studii demonstreaza ca ceaiul de curcuma are proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene.

Ceaiul de curcuma este o bautura naturala si saraca in calorii, o alternativa mult mai sanatoasa a bauturilor din comert.

1. Stimuleaza Sistemul Imunitar

Ceaiul de curcuma este considerat unul dintre cele mai antioxidante si antiinflamatoare ceaiuri. Daca este consumat regulat poate preveni aparitia unor boli sau a unor inflamatii in corp.

Datorita acestor proprietati antioxidante si antiinflamatoare, consumul ceaiului de curcuma pot ajuta la intarirea imunitatii.

2. Sustine Buna Functionare a Creierului

Consumul frecvent al ceaiului de curcuma ajuta si la o buna functionare a creierului. Curcuma ar avea capacitatea de a incetini degradarea neuronala, contribuind la aparitia unor boli precum Alzheimer sau depresia.

Ceaiul de curcuma iti imbunatateste memoria si te ajuta sa ai o stare generala mai buna.

3. Combate Inflamatiile in Corp

Proprietatile antiinflamatoare a ceaiului de curcuma are efecte calmante si cateodata este chiar mai eficient decat medicamentele antiinflamatoare din comert.

Astfel, acest ceai este benefic in ameliorarea durerilor menstruale, artriculare si ajuta chiar in cazul reumatismului.

4. Imbunatateste Sanatatea Inimii

Curcuma poate fi benefica pentru a sustine si a imbunatati sanatatea inimii. Suplimentele cu extract de radacina de curcuma ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol rau (LDL).

Desi ceaiul de curcuma contine concentratii mai mici fata de suplimentele cu extract de curcuma ajuta la scaderea tensiunii si colesterolului.

Consumul de ceai de curcuma este o modalitate naturala de a sustine buna functionare a inimii si scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

5. Imbunatateste Digestia

Curcuma este folosita pentru a trata si a preveni tulburarile gastrointestinale. Datorita efectelor antiinflamatoare, curcuma contribuie la reducerea simptomelor afectiunilor digestive.

Ceaiul de curcuma este un tonic digestiv, care stimuleaza secretia sucurilor gastrice, imbunatatind astfel digestia. Acesta previne, de asemenea, balonarea si flatulenta.

6. Stimuleaza Buna Dispozitie

O cana de ceai de curcuma are efecte relaxante asupra sistemului nervos, calmand astfel starile anxioase si stimuleaza buna dispozitie.

Curcuma nu contine cofeina, astfel ca o cana de ceai inainte de culcare poate ajuta la un somn mai odihnitor si mai profund.

De asemenea, ar ajuta si in cazul starilor depresive, deoarece ar avea capacitatea de a combate tulburarile de dispozitie, imbunatatind astfel starea de spirit.

Contraindicatiile Ceaiului de Curcuma

Ceaiul de curcuma nu provoaca efecte secundare semnificative, dar, cu toate acestea, sunt oameni carora le pot provoca tulburari digestive, greata, voma sau diaree.

Curcuma poate interactiona si cu anumite medicamente, de aceea este indicat sa cereti sfatul medicului inainte de-a o consuma.

Anumite persoane pot fi alergice la curcuma. Daca observi reactii alergice dupa consumul de ceai de curcuma cel mai bine este sa va adresati cat mai repede unui medic.

Sa vedem in ce alte cazuri nu este recomandat sa consumati curcuma sau ceaiul de curcuma.

In Cazul Persoanelor Care Au Probleme cu Vezica Biliara

Curcuma poate agrava problemele vezicii biliare, de aceea nu este recomandat persoanelor care au calculi biliari sau o obstructie a cailor biliare.

In Cazul Persoanelor cu Deficit de Fier

Consumul unor cantitati mari de curcuma poate impiedica absorbtia fierului in organism. Curcuma trebuie utilizata cu prudenta in cazul persoanelor cu deficit de fier.

In Cazul Interventiilor Chirurgicale

Daca ai programata o interventie chirurgicala, opreste utilizarea curcumei cu 2 saptamani inainte de interventie. Curcuma poate incetini coagularea sangelui, putand provoca complicatii in timpul si dupa interventia chirurgicala.

In Timpul Sarcinii sau Alaptarii

Desi nu sunt studii care sa sustina aceasta teorie, unele afirmatii sustin ca, atunci cand curcuma este consumata in cantitati mari in timpul sarcinii poate provoca contractii.

Nu exista informatii suficiente pentru a evalua siguranta cantitatilor medicinale de curcuma in timpul alaptarii, astfel ca este recomandat sa nu-l consumati.

Cum Prepari Ceaiul de Curcuma?

Ceaiul de curcuma se poate prepara foarte usor acasa, atat din radacina proaspata, cat si din pulbere de curcuma.

In magazinele naturiste gasesti si varianta de ceai de curcuma la pliculet, adesea combinat si cu alte arome.

curcuma si pulbere de curcuma pe o masa

Ceaiul de Curcuma din Radacina Proaspata

Vei gasi mai rar in supermarketurile noastre acest ingredient, dar daca ai norocul sa-l gasesti iata cum poti prepara un ceai delicios.

Ai nevoie de o bucata de aproximativ 2-3 cm de radacina proaspata de curcuma sau turmeric. Trebuie sa o speli foarte bine, sa o dai apoi prin razatoare sau sa o tai cubulete mici. 

Pune bucatile de radacina de curcuma intr-o oala, toarna o cana de apa si las-o la fiert timp de 5 minute. Strecoara ceaiul de curcuma si serveste-l simplu sau cu o lingurita de miere si lamaie.

Ceaiul de Curcuma din Pulbere

Pulberea de curcuma poate fi gasita la raionul de condimente si este destul de comuna, spre deosebire de radacina proaspata.

Pentru a pregati ceaiul de curcuma pune intr-o oala o lingurita de pulbere si o cana de apa. Lasa-l sa fiarba 5-10 minute, la foc mic, amestecand din cand in cand. Toarna-l in cana si serveste-l simplu sau cu o lingurita de miere si lamaie.

Daca vei folosi ceai de curcuma la pliculet se va lasa la infuzat in cana cu apa fierbinte timp de 5 minute sau cat timp este indicat pe ambalajul produsului.