Dieta Indiana: 7kg in 7 Zile

Bucătăria indiană este cunoscută pentru varietatea de mirodenii, legume, ierburi proaspete și explozia de arome din orice farfurie. 

Deși dietele și preferințele oamenilor din India în ceea ce constă mâncarea diferă, mulți dintre aceștia preferă o dieta pe bază de plante. Peste 80% din populația indiană este de religie hindusa, o religie care încurajează un stil de viață vegetarian sau lacto-vegetarian.

Ce Este Dieta Indiana?

Dieta indiană este un regim vegetarian și lacto-vegetarian, conceput pentru a scadea cat mai mult nivelul de grasime corporal pe decursul a 7 zile. Aceasta reteta de slabit, este un plan nutritional pentru cei care vor să slăbească sanatos și consta intr-o dieta vegetariana care are ca scop pierderea surplusului de kilograme.

Este bine cunoscută în tradiția indiană consumul mare de legume, plante și fructe în detrimentul consumului de carne.  Cu toate acestea, mâncare indiană este una gustoasa si satioasa, dar si foarte bogată în nutrienți și vitamine.

Mâncarea tradițională indiană pare sănătoasă. Totusi India sa lovește si ea de o problemă des întâlnită, și anume obezitatea. Datorită consumului mare de alimente procesate, sare și grăsimi saturate,  boli precum diabetul sau probleme legate de inimă sunt destul de frecvent întâlnite.

In acest articol vom discuta despre cele mai bune modalități de a ține o dietă bazată pe mâncare indiană, intr-un mod echilibrat si sănătos.

Ce Avantaje si Beneficii are Dieta Indiană?

Vei Descoperi Bucataria Indiana

Un prim avantaj este reprezentat de faptul ca in aceasta perioada ai ocazia de a explora bucataria indiana si de a invata retete noi si gustoase.

Vei invata cum poti sa incluzi in dieta ta zilnica noile retete invatate, pentru a tine in echilibru numarul caloriilor din alimentatia ta.

Este o Dietă Lacto-Vegetariană

Asta înseamnă că vei consuma foarte multe fibre din legume și plante.  De asemenea regimul tău se va baza pe proteine venite din lactate.


Citeste si: Riscuri Dieta Indiana: 9 Efecte Secundare


Este o Dietă Slabă în Calorii

Este o dietă care se bazează pe un consum de 1500 de calorii zilnice.  Alimentele inclus sunt delicioase și nu încarcă corpul cu prea multe calorii. Cu cât consumi mai puține calorii cu atât îți cresc șansele ca tu să slăbești.

Ajută  Digestia

Toate ingredientele folosite la prepararea mâncării indiene ajuta la o digestie ușoară si oferă un plus de viteză metabolismului.

Este Recomandată Diabeticilor

Majoritatea mâncărurilor indiene au un indice glicemic mic.

Dieta Indiana: Pro si Contra

Pro

  • Nu există altă bucătărie din lume care să ofere o varietate atât de specială.
  • Condimentele folosite în bucătăria indiană, precum turmeric, ghimbir, usturoi și scorțișoară sunt toate condimente care oferă diferite beneficii pentru sănătate. 

Contra

  • Se bazeaza foarte mult pe carbohidrați
  • Cantitatea de grăsimi consumate în dieta indiană poate fi ridicată și, deși avem nevoie de grăsimi în dieta noastră, trebuie să fim precauți si să nu consumăm prea mult.

Ce Ai Voie Sa Mananci In Dieta Indiana?

Carbohidrati

Carbohidrații sunt fie simplii sau complexi,  și sunt o resursă mare de energie în dieta zilnică oricăruia. Carbohidrații simplii, glucoza și fructoza se regăsesc în fructe, legume și miere, sucroza în zahăr și lactoza în lapte. În timp ce  carbohidrații complecsi se găsesc în cereale, rădăcinile legumelor si in glicogenul provenit din produsele animale.  

În India 70-80% din caloriile zilnice sunt derivate din carbohidrați prezenți în alimente provenite din plante precum cereale, mei si pastai.

Proteine

Proteinele sunt principalele componente structurale și funcționale ale fiecărei celule vii. Aproape jumătate din proteinele din corpul nostru este sub formă de mușchi, iar restul este în oase, cartilaje și piele.

Deoarece nu ai voie sa mananci carne cand tii aceasta dieta, poti sa consumi alte alimente care contin proteine precum: tofu, leguminoase, lapte, nuci si seminte

Fibre

Fibrele au un rol important în a înceta absorbția carbohidraților și a grăsimilor. Digerarea mai inceta a fibrelor, duce la o prelungirea a perioadei de sațietate. 

De aceea este importanta consumarea a cat mai multe legume la fiecare masa. Ele stopeaza eliberarea unei cantitati bruste de zahar in sange atunci cand exageram spre exemplu cu carbohidratii. 

Vitamine si Minerale

Vitaminele sunt compuși chimici solicitați de organism în cantități mici. Ei trebuie să fie prezente în dietă deoarece acestea nu pot fi sintetizate în organism.

Vitaminele sunt esențială pentru numeroase procese corporale și pentru menținerea structurii pielii, oase, nervi, ochi, creier, sânge și membrană mucoasă.

Grasimi

Uleiurile și grăsimile, precum untul, ghee și vanaspathi, constituie o sursă concentrată de energie și sunt compuse din acizi grași în proporții diferite.

Grăsimile servesc ca un vehicul pentru vitaminele liposolubile precum vitaminele A, D, E și K și carotene, ajutand la absorbția acestora. Ele sunt, de asemenea, surse esențiale de acizi grași polinesaturați.

Legume Permise in Dieta Indiana

Legumele sunt o sursa importanta de nutrienti si fibre. Ele prelungesc perioada de satietate, iar consumul lor zilnic este important pentru o dieta echilibrata. Am grupat legumele pe categorii, pentru a fi usor de gasit atunci cand cauti o sursa de inspiratie pentru urmatoarea masa.

Flori de legume

  • Anghinare
  • Broccoli
  • Conopida

Frunze de legume

  • Andiva sau Cicoare de gradina
  • Cimbru
  • Creson
  • Lăptucă
  • Leuștean
  • Lobodă
  • Măcriș
  • Mărar
  • Pătrunjel
  • Tarhon
  • Salată
  • Spanac
  • Ștevie
  • Țelină
  • Varză
  • Varză de Bruxelles

Fructe ale legumelor

  • Ardei
  • Castravete
  • Dovleac
  • Dovlecel
  • Pepene galben
  • Pepene verde
  • Roșie
  • Vânătă

Pastai

  • Fasole Boabe
  • Fasole verde
  • Linte
  • Mazăre
  • Năut
  • Soia

Tulpină, bulb, tubercul sau rizom

  • Cardon
  • Cartof
  • Cartof dulce sau Batat
  • Ceapă
  • Ghimbir
  • Gulie
  • Hașmă
  • Praz
  • Revent sau Rubarbă
  • Sparanghel
  • Țelină
  • Usturoi

Rădăcinoase

  • Hrean
  • Morcov
  • Păstârnac
  • Ridiche
  • Ridiche neagră
  • Scorțoneră
  • Sfeclă
  • Țelină

Fructe Permise in Dieta Indiana

Fructele sunt o sursa importanta de carbohidrati si iti ofera doza de energie necesara zilnic pentru cele mai intenese activitati. Ele sunt pline de vitamine, dar si zahar, asa ca trebuie consumate cu grija.

Citrice

  • Calamondin
  • Chitru
  • Clementine
  • Dekopon
  • Grepfruit
  • Lămâi
  • Lămâie verde
  • Limetă
  • Mandarine
  • Mikan
  • Pomelo
  • Portocal
  • Sudachi
  • Yuzu

Tropicale

  • Fructul pasiunii
  • Salak
  • Safou
  • Carambola
  • Banane
  • Ananas
  • Avocado
  • Smochine
  • Mango
  • Rodii
  • Papaya

Samburoase

  • Caise
  • Prune
  • Piersici
  • Visine
  • Cirese

Seminte

Semințele sunt mari surse de fibre. Acestea conțin, de asemenea, grăsimi sănătoase mononesaturate, grăsimi polinesaturate și multe vitamine importante, minerale și antioxidanți.

  • Seminte de susan
  • Seminte de dovleac
  • Seminte de floarea soarelui
  • Seminte de in
  • Seminte de chia
  • Seminte de pin

Nuci

Nucile sunt o mâncare foarte populară. Sunt gustoase, convenabile și pot fi savurate pe tot felul de diete – de la keto la vegan.

În ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate și greutate.

  • Caju
  • Migdale
  • Arahide
  • Alune de padure
  • Fistic
  • Nuci de macadamia
  • Nuci braziliene
  • Nuci de pin

Avem voie Lactate?

Da, insa doar lacto-vegetarienii.

Laptele și alimentele lactate sunt alimente sănătoase și sunt considerate bogate în nutrienți. Acestea servesc ca surse bune de calciu și vitamina D, precum și proteine și alți nutrienți esențiali. Acestea furnizează fosfor, potasiu, magneziu și vitaminele A, B12 și riboflavina.

  • Lapte
  • Iaurt
  • Smantana
  • Branzeturi

Uleiuri

Uleiurile au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și pot chiar ajuta la protejarea împotriva anumitor boli cronice. Acestea sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriene. Si acestea trebuie consumate cu grija, datorita aportului mare de calorii ce il pot avea la un regim alimentar.

  • Ulei de susan
  • Ulei de arahide
  • Ulei de masline
  • Ulei de nuca de cocos

Mirodenii

Folosirea ierburilor și condimentelor a fost incredibil de importantă de-a lungul timpului. Proprietățile lor medicinale, au fost remarcate cu mult înainte de utilizarea culinară. Știința modernă a demonstrat acum că multe dintre ele au într-adevăr beneficii remarcabile pentru sănătate.

Adăugarea ierburilor și condimentelor la alimentația ta este foarte importanta. Pentru că sunt atât de aromate, ele ușurează reducerea ingredientelor mai puțin  sănătoase, cum ar fi sarea, zahărul sau adaosul de grăsimi.

  • Coriandru
  • Curry
  • Seminte de Fenicul
  • Praf de chili
  • Cardamon negru si verde
  • Capere
  • Scortisoara
  • Karam masaala
  • Kalpaasi
  • Menta
  • Seminte de rodii
  • Seminte de mac
  • Sofran
  • Turmeric

Cereale

Consumul de cereale înseamnă un aport mare de proteine. Cerealele sunt îmbogățite cu niacin, fier, riboflavină și tiamină, iar majoritatea cerealelor au conținut bogat de fibre, în special orzul, ovăzul și grâul.

Cerealele au, de asemenea, tarate solubile care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și prevenirea bolilor de inimă. 

  • Orez brun
  • Quinoa
  • Orz
  • Ovaz
  • Grau
  • Porumb
  • Hrisca

Ce Nu Ai Voie Sa Mananci In Dieta Indiana?

  • Carne animala: vita, porc,etc.
  • Carne zburatoare: pui, curcan, etc.
  • Peste si fructe de mare
  • Ingrediente provenite din carne: untura, drojdie, carmina, gelatina, etc.
  • Oua: interzis pentru vegetarieni si lacto-vegetarieni
  • Lactate: restrictia la lapte, iaurturi si branzeturi se aplica pentru pentru vegetarieni; lacto-vegetarienii au voie
  • Alte alimente de provenienta animala: polen, miere, etc.

Cat Slabesti Cu Dieta Indiana?

Daca ai grija sa te feresti de grasimile ce se gasesc din abundenta in dieta indiana, si iti limitezi consumul de carbohidrati, aceasta dieta poate da rezultate uimitoare intr-un timp relativ scurt.

Poti sa slabesti intre 4 si 7 kg in functie de greutatea actuala. Insa ar trebui sa privesti acest beneficiu ca pe un bonus.

Principalul obiectiv ar trebui sa fie sa mananci cat mai sanatos. Astfel topirea grasimii din jurul taliei, detoxifierea si o stare mentala imbunatatita, vor veni natural. Te vei simti mai usoara si mai plina de viata.

Planul Alimentar pe 7 Zile al Dietei Indiene

Meniu Ziua 1

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 8:00)fulgi de ovaz cu fructe si seminte de in

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 mango

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): Legume la gratar si invelis de hummus cu cartofi dulci

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): o ciorchina de struguri

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): un pumn inchis de migdale

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): sandwich tofu band mi cu varaza murata

Apa(ora 20:00): 1 pahar

Meniu Ziua 2

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 8:00): papara cu rosii, usturoi si ciuperci

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 mar

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): legume la grata si feta cu supa de rosii

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 2 mandarine

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): un pumn inchis de fistic

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): curry cu orez basmati

Apa(ora 20:00): 1 pahar


Meniu Ziua 3

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 8:00): iaurt grecesc cu semințe de chia și fructe de pădure

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 kiwi

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): salata Farro cu rosii, castravete si feta cu supa de linte

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 1 portocala

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): 4 nuci

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): vinete cu parmezan si salata

Apa(ora 20:00): 1 pahar

Meniu Ziua 4

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 8:00): tofu cu ardei gras, ceapa si spanac

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 sfert de pomelo

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): burrito cu orez brun, fasole, avocado, salsa si legume

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 2 rondele de ananas

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): un pumn inchis de alune de padure

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): Paella vegetală si salată

Apa(ora 20:00): 1 pahar


Meniu Ziua 5

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 08:00): pâine prăjită cu avocado și drojdie nutritivă

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 kiwi

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): pita greceasca cu tofu marinat si salata greceasca

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 1 rodie

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): 1 pumn inchis de seminte de floarea soarelui

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): chiftelute de quinoa si fasole cu taitei de dovlecel

Apa(ora 20:00): 1 pahar

Meniu Ziua 6

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 08:00): Smoothie din varza kale, fructe de padure, banane, unt de nucă și lapte de migdale

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 para

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): Burger de legume roșii cu salată de avocado

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 5 prune

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): un pumn inchis de nuci braziliene

Apa(ora 19:00): 1 pahar

Cina(ora 19:30): Platou cu legume de grădină la grătar și pesto

Apa(ora 20:00): 1 pahar


Meniu Ziua 7

Apa(ora 07:30): 1 pahar

Mic Dejun(ora 08:00): varza kale și cartofi dulci

Apa(ora 09:00): 1 pahar

Apa(ora 10:00): 1 pahar

Gustare(ora 10:30): 1 mar

Apa(ora 11:00): 1 pahar

Pranz(ora 12:00): ardei umplut cu dovlecel maruntit, usturoi si orez

Apa(ora 13:00): 1 pahar

Apa(ora 14:00): 1 pahar

Gustare(ora 15:00): 1 portocala

Apa(ora 16:00): 1 pahar

Apa(ora 17:00): 1 pahar

Gustare(ora 18:00): un pumn inchis de caju

Apa(ora 19:30): 1 pahar

Cina(ora 19:30): fasole neagra si orez de conopida

Apa(ora 20:00): 1 pahar

Sfaturi Pentru Ca Dieta Indiană Să Funcţioneze!

Încerca sa eviti feluri de mâncare făcute cu Ghee, Paneer sau Malai (sa nu o confunzi cu faina de malai).

  • Malai este folosit în multe feluri de mâncare și este o cremă bogată în calorii și bogată în grăsimi saturate.
  • Paneer este o brânză plină de grăsime similară brânzei de vaci și nu se topește.
  • Ghee este un unt clarificat care se adaugă în cantități mari la anumite mese.

Evita mancarurile prajite. Acestea au un efect devastator pentru orice regim alimentar, datorita numarului mare de calorii.

Foloseste mai des nautul si lintea. Alegerea felurilor de mâncare cu linte sau năut, este o modalitate foarte bună de a crește numarul de  fibre și proteine la o masa. Un exemplu ar fi Dal Bukhara, care este facut din linte și are un conținut scăzut de unt și uleiuri saturate grase.

Concluzia

Dieta Indiana este un mod placut de a explora o bucatarie atat de colorata si plina de arome, incat 7 zile sunt prea putine pentru a te bucura de tot ce are de oferit aceasta. 

Referințe: