17 Diete de Slabit Rapid In Cateva Saptamani (-15kg)

Vrei sa slabesti, dar nu stii de unde sa incepi? Te gandesti ca nu vei gasi o dieta care sa ti se potriveasca?

In acest articol am adunat dietele cele mai cunoscute si iti prezentam principiile lor de baza si ce avantaje si dezavantaje au fiecare, pentru ca tu sa poti face cea mai buna alegere pentru tine.

De asemenea, este important sa vorbesti si cu medicul tau pentru a te asigura ca nu vor aparea alte probleme medicale, deoarece daca vrei sa scazi foarte mult in greutate atunci ar trebui sa nu fii monitorizata de un medic.

Sa vedem care diete te ajuta sa scapi repede de kilogramele nedorite.

1. Dieta Ketogenica

Dieta ketogenica este o dieta care pune accent pe continutul bogat in grasimi si sarac in carbohidrati. 

Este conceputa in primul rand pentru pierderea in greutate, eliminand carbohidratii din mesele tale. Facand acest lucru, corpul tau intra in starea de cetoza, ceea ce il face sa consume din grasimile din corp pentru a genera energie.

Avantajele Dietei Ketogenice

Intr-o dieta normala, corpul tau arde carbohidrati pentru energie. Atunci cand restrictionezi cantitatea de carbohidrati, corpul tau incepe sa arda grasimi pentru energie. 

Acest lucru inseamna ca pierzi mult mai repede grasimea corporala. In plus, pentru ca ai o alimentatie bogata in grasimi scapi de anumite pofte si te simti satula mai mult timp.

Dezavantajele Dietei Ketogenice

Unii oameni, mai ales sportivii, trebuie sa manance o dieta bogata in carbohidrati pentru a-si mentine corpul in forma pentru sesiunile de exercitii fizice.

Aceasta dieta poate sa-ti dea mai putina energie si rezistenta daca esti sportiv si faci antrenamente intense.

De asemenea, lipsa zaharului din organism poate sa dupa la probleme de concentrare si oboseala cronica.

2. Dieta Mediteraneana

Dieta mediteraneana este foarte hranitoare si pune accent pe mesele aromate in detrimentul restrictiilor. Acest tip de alimentatie este asociat cu un risc scazut de boli de inima, diabet si alte boli cronice.

Fiind o dieta bazata pe peste si fructe de mare este mai costisitoare, dar cu siguranta merita sa o incerci pentru reducerea kilogramelor in timp ce te simti foarte bine fizic si psihic.


Citeste si: Dieta Mediteraneana: 14 zile Pas cu Pas


Avantajele Dietei Mediteraneene

Dieta mediteraneana nu elimina nicio grupa de alimente si incurajeaza o varietate de alimente bogate in nutrienti, astfel iti satisfaci nevoile nutritionale si te bucuri de o gama larga de alimente si arome.

De asemenea, te poti bucura de un pahar de vin, spre deosebire de alte diete unde alcoolul nu este recomandat sa-l bei.

Pe langa beneficiile de pierdere in greutate, aceasta dieta are beneficii si pe partea de reducere a zaharului din sange si de scaderea riscului de boli de inima.

Dezavantajele Dietei Mediteraneene

Deoarece este o dieta bazata pe alimente precum peste si fructe de mare, meniul zilnic poate sa coste destul de mult.

Dar poti alege sa cumperi peste sau fructe de mare inghetate, care sunt mai ieftine fata de alimentele proaspete, sau chiar conserve cu peste.

Dieta mediteraneana restrictioneaza cantitatile de carne rosie si de zahar, de aceea pentru unii oameni poate sa fie dificil sa renunte la aceste alimente.

3. Dieta Indiana

Dieta indiana este un plan nutritional conceput pentru a reduce nivelul de grasime din organism in doar 7 zile. Acesta este un plan alimentar vegetarian si lacto-vegetarian, perfect pentru detoxifierea corpului.

In aceasta saptamana trebuie sa eviti consumul de alimente nesanatoase cum ar fi grasimile, proteinele prelucrate si carbohidratii nesanatosi, cel putin in primele zile ale saptamanii.


Citeste si: Dieta Indiana Detaliata Pentru 7 Zile


Avantajele Dietei Indiene

Aceasta dieta este slaba in calorii si te va ajuta sa scapi repede de kilogramele nedorite. Alimentele incluse in dieta sunt delicioase si sanatoase.

Dieta indiana te ajuta sa ai o digestie usoara si iti ofera un plus de energie si viteza metabolismului tau.

Este recomandata persoanelor diabetice, deoarece alimentele din dieta au un indice glicemic mic.

Dezavantajele Dietei Indiene

Dieta aceasta se bazeaza mult pe carbohidrati si dupa ce nu mai tii acest regim risti sa te ingrasi mai mult.

Cantitatea de grasimi consumate in dieta indiana poate fi ridicata si de aceea trebuie sa fii precaut sa nu consumi prea mult, pentru a nu provoca diferite afectiuni de sanatate.

4. Dieta Paleo

Dieta Paleo incurajeaza consumul de alimente integrale, cum ar fi seminte, nuci, fructe, legume, vanat salbatic si oua, excluzand alimentele introduse prin agricultura si industrie, cum ar fi lactatele, cerealele, alcoolul, cafea si alimentele procesate.

Orice alimente care nu existau in perioada paleolitica sunt considerate a fi daunatoare sanatatii si sunt interzise.

Avantajele Dietei Paleo

Aceasta dieta este bogata in potasiu, datorita consumului de fructe si legume, care este important pentru mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si a functiei sanatoase a rinchilor si a muschilor.

Dieta aceasta fiind una compusa doar din alimente integrale, se consuma mult mai putin zahar si sare.

Acest lucru iti imbunatateste nivelul zaharului din sange si tensiunea arteriala si poate sa-ti reduca riscul bolilor cardiovasculare si diabet.

Dezavantajele Dietei Paleo

Portiile de alimente permise de aceasta dieta sunt mult mai mari decat dozele recomandate din aceste alimente.

Eliminarea grupelor intregi de alimente poate sa-ti provoace anemie, deoarece nutrientii si vitaminele esentiale pentru corp nu sunt incluse in aceasta dieta.

Oamenii de azi nu sunt identici cu stramosii nostrii din perioada paleolitica, deoarece oamenii au evoluat pentru a ne adapta la mediul nostru in schimbare.

Nu este posibil sa adoptam pe deplin aceeasi dieta ca oamenii din perioada paleolitica, deoarece animalele si plantele au evoluat de-atunci si sunt diferite fata de ceea ce ar fi fost acum 10000 de ani.

5. Dieta Oshawa sau Dieta Macrobiotica

Dieta Oshawa sau macrobiotica este o dieta restrictiva, bazata pe consumul de orez brun, fructe si legume, si a fost dezvoltata de medicul japonez Yoshio Oshawa.

Aceasta dieta se concentreaza pe echilibrarea vietii, pe exercitiile de recuperare si eliminarea oricaror substante chimice sau ingrediente artificiale atat din alimente, cat si din produsele de sanatate personala.


Citeste si: Dieta Macrobiotica Oshawa


Avantajele Dietei Macrobiotice

Dieta Oshawa te ajuta sa scapi de kilogramele nedorite, datorita continutului scazut de calorii si grasimi.

Aceasta dieta promoveaza detoxifierea organismului prin consumul de alimente naturale si sanatoase.

De asemenea, dieta Oshawa te poate ajuta sa-ti imbunatatesti starea generala de sanatate, deoarece alimentele consumate sunt bogate in nutrienti esentiali, vitamine si minerale.

Dieta Oshawa te ajuta sa-ti cresti nivelul de energie si iti reduce oboseala.

Dezavantajele Dietei Oshawa

Dieta Oshawa este foarte restrictiva, care elimina multe alimente obisnuite, ceea ce poate fi dificil pentru anumite persoane.

Aceasta dieta poate duce la deficiente nutritionale, deoarece alimentele pe care le consumi sunt limitate. De asemenea, poate fi monotona si saracita in varietatea alimentelor.

O dieta restrictiva poate avea si efecte secundare cum ar fi dureri de cap, slabiciune, constipatie si iritabilitate.

6. Dieta Atkins

Dieta Atkins este una dintre primele diete cu continut scazut de carbohidrati care a ajuns sa fie cunoscuta.

In acelasi timp, dieta Atkins promoveaza alimentele hranitoare, nu caloriile alimentelor. Daca scoti carbohidratii din regim trebuie sa-i inlocuiesti cu altceva, cum ar fi proteinele sau grasimile.

Trebuie sa-ti gestionezi aportul de calorii intr-o oarecare masura, altfel nu vei pierde in greutate asa cum iti doresti.

Avantajele Dietei Atkins

In timp ce consumul scazut de carbohidrati nu este pentru toata lumea, dar daca urmezi aceasta dieta exista cateva avantaje.

Dieta Atkins te ajuta sa scapi de kilogramele nedorite, te ajuta sa previi bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului rau (LDL) si creste colesterolul bun (HDL).

De asemenea, rezistenta la insulina este mai buna in comparatie cu cei care urmeaza o dieta cu continu scazut de grasimi sau de calorii.

Dezavantajele Dietei Atkins

Toate dietele cu aport redus de carbohidrati iti pot provoca dureri de cap, iritabilitate, schimbari de stare frecvente.

Zaharul este sursa de energie, iar atunci cand privezi corpul de acesta vei vedea ca nivelul tau de energie va scadea considerabil si iti va fi greu sa faci exercitii fizice sau te vei concentra mult mai greu.

Din cauza fibrelor reduse din dieta poate sa-ti provoace constipatie si probleme digestive, de aceea este important sa bei multa apa si ceaiuri din plante.

7. Dieta Disociata 111, 222, 333

Dieta disociata 111, 222, 333 este o dieta care implica consumul separat al categoriilor de alimente precum proteinele, carbohidratii si grasimile.

Aceasta presupune consumul alimentelor dintr-o singura categorie pentru o perioada de 3 zile, dupa care se trece la alta categorie de alimente pentru urmatoarele 3 zile.


Citeste si: Dietă Disociată 111, 222, 333: Slăbește 8 kilograme în 9 zile


Avantajele Dietei Disociate

Aceasta dieta poate sa te ajuta sa scazi repede in greutate, datorita continutului scazut de calorii si grasimi.

Dieta disociata este foarte usor de urmat pentru ca nu este necesar sa numeri caloriile sau sa-ti masori portiile.

Consumul separat al alimentelor te poate ajuta sa-ti imbunatatesti digestia si sa-ti reduci senzatia de balonare.

De asemenea, aceasta dieta te incurajeaza sa consumi alimente naturale si sa elimini alimentele procesate si zaharurile rafinate.

Dezavantajele Dietei Disociate

Dieta disociata este destul de restrictiva si este foarte greu sa urmezi aceasta dieta pe termen lung.

Aceasta dieta poate duce si la deficiente nutritionale deoarece alimentele consumate sunt limitate.

O dieta restrictiva poate avea si efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, slabiciune, constipatie si iritabilitate.

8. Dieta Rina

Dieta Rina este una dintre cele mai apreciate diete disociate din lume si se bucura de acest succes deoarece ofera un program de alimentatie corect, fara sa taie grupe alimentare din meniul tau.

Principalul concept din spatele dietei Rina este acela ca digeri mult mai usor un tip de mancare daca nu este amestecat cu alte grupe de alimente.

Cu siguranta te vei indragosti de aceasta dieta deoarece poti manca si preparatele tale preferate si chiar poti savura prajituri si ciocolata.


Citeste si: Dieta Rina Detaliata pe Zile: Reguli, Meniuri si Alimente


Avantajele Dietei Rina

Cum spuneam, aceasta dieta iti permite consumul de alimente variate si se concentreaza mai mult pe combinarea alimentelor corect, astfel incat sa nu simti ca tii neaparat o dieta.

Este o dieta flexibila, poti sa te bucuri de o multime de preparate delicioase, de aceea cred ca este usor de tinut pe o perioada mai lunga de timp.

Dieta Rina te ajuta sa scapi de kilogramele in plus intr-un mod sanatos, prin combinarea corecta a alimentelor.

Dezavantajele Dietei Rina

Pentru anumite persoane poate fi o dieta greu de urmat deoarece te limiteaza la o singura grupa de alimente in fiecare zi.

De aceea, pentru unii este greu sa urmeze aceste reguli mai ales daca nu sunt obisnuiti sa manance la micul dejun fructe sau nu prea mananca salata la felul principal.

Aceasta dieta nu este recomandata pentru persoane cu anumite afectiuni medicale sau pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

In aceste cazuri este bine sa discute cu un medic nutritionist care sa-i indrume spre o dieta potrivita pentru sanatatea lor.

9. Dieta Militara

Dieta militara consta intr-un plan alimentar de trei zile, cu trei mese pe zi, fara gustari, urmat de patru zile de mancare, cu mai putine restrictii, care contin trei mese si doua gustari.

Aceasta este un plan de alimentati strict, cu continut scazut de calorii, care implica anumite alimente concepute sa “lucreze impreuna pentru a promova scaderea in greutate”.

Avantajele Dietei Militare

Exista putine avantaje ale dietei militare spre deosebire de alte diete care iti aduc si beneficii sanatatii tale.

Aceasta ofera un plan structurat, promite o scadere rapida in greutate. Dar aceasta este un avantaj in cazul in care este realizata in mod durabil.

Pierderea in greutate care rezulta din aceasta dieta este putin probabil sa fie sustinuta si sa nu provoace procesul de yo-yo.

Dezavantajele Dietei Militare

Dieta militara este extrem de restrictiva si nu-ti va oferi nutrientii necesar corpului tau. Aceasta include alimente procesate sarace in vitamine si minerale si este posibil sa nu-ti ofere energia necesara in fiecare zi.

Aceasta promoveaza alimentele nesanatoase, incurajand consumul de hot dog, un aliment puternic procesat, nenatural.

Alimentele procesate contin ingrediente care iti pot creste riscul de cancer si boli de inima atunci cand sunt consumate in exces.

10. Dieta Fix la Fix

Dieta Fix la Fix sau Dieta de 3 ore este o dieta care presupune consumul de alimente la intervale fixe de timp, cu scopul de a controla apetitul si de a imbunatati digestia.

Aceasta dieta se bazeaza pe principiul ca, prin consumul de alimente la intervale regulate si fixe, corpul tau va arde mai multe calorii si procesul de digestie va fi mult mai eficient, care va duce si la scaderea in greutate.

Avantajele Dietei Fix la Fix

Aceasta dieta te ajuta sa-ti controlezi apetitul, deoarece stii ca trebuie sa consumi alimente la intervale regulate si fixe de timp si iti va reduce senzatia de foame.

Dieta Fix la Fix te ajuta sa-ti imbunatatesti procesul de digestie, deoarece consumul regulat de alimente poate mentine nivelul de aciditate din stomac la nivelul optim.

Consumul regulat de alimente sanatoase poate sa-ti imbunatateasca starea generala de sanatate si la prevenirea anumitor boli.

Este o dieta flexibila, nu are restrictii alimentare stricte, astfel incat poti sa-l adaptezi stilului tau de viata.

Dezavantajele Dietei Fix la Fix

Pentru multe persoane poate fi dificil sa respecte aceste intervale fixe in care trebuie sa consume alimente, mai ales daca programul de lucru nu este unul mai flexibil.

Dieta Fix la Fix nu are un aport caloric redus, astfel incat nu este o optiune eficienta pentru a pierde rapid kilogramele in plus. Ti se potriveste daca vrei sa slabesti intr-un termen mai lung, dar sanatos.

Poate duce la un consum excesiv de alimente deoarece portile nu sunt controlate, iar daca sunt alese alimente nesanatoase poti chiar lua in greutate, in loc sa slabesti. 

11. Dieta Montignac

Dieta Montignac este un plan alimentar dezvoltat de nutritionistul francez Michel Montignac. Aceasta se bazeaza pe indicele glicemic (IG), care este o masura a cat de repede anumite alimente cresc nivelul zaharului din sange.

Dieta este saraca in carbohidrati si pune accentul pe consumul de carbohidrati neprocesati, bogat in fibre, cum ar fi legume si cereale integrale, precum si proteine slabe, grasimi sanatoase si cantitati moderate de fructe.


Citește și: Dieta Montignac: Secretul Slăbitului Sănătos de Durată


Avantajele Dietei Montignac

Dieta Montignac te ajuta sa-ti pierzi kilogramele in plus, prin evitarea alimentelor cu indice glicemic ridicat.

Aceasta dieta iti poate imbunatati nivelul de energie si iti stabilizeaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, iti poate imbunatati starea generala de sanatate prin evitarea alimentelor procesate si a celor cu indice glicemic ridicat.

Dezavantajele Dietei Montignac

Dieta Montignac poate fi dificil de respectat deoarece presupune evitarea multor alimente si este destul de restrictiva.

De asemenea, nu este recomandata pentru atleti sau pentru persoanele care fac efort fizic intens, deoarece alimentele cu indice glicemic scazut sunt metabolizate mai lent.

12. Dieta DASH

Dieta DASH a fost constant citata drept una dintre cele mai bune diete generale. Este o dieta conceputa pe termen lung, devenind chiar stilul tau de viata.

Planul alimentar se concentreaza pe consumul de fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale. Alimentele bogate in sodiu si zahar adaugat sunt reduse.

Avantajele Dietei DASH

Aceasta dieta te ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) si iti poate imbunatati si alti factori cu risc cardiovascular.

Dieta Dash este o dieta flexibila, potrivita pentru multe persoane pentru ca nu iti cere sa faci schimbari drastice in alimentatia ta.

Dezavantajele Dietei DASH

Dieta aceasta nu a fost conceputa pentru scaderea drastica in greutate. Cu aceasta dieta vei vedea ca o sa scazi in greutate gradual si pe termen lung, dar trebuie sa ai rabdare.

De asemenea, pentru anumite persoane poate fi destul de dificil sa renunta la sarea din preparate, deoarece dieta DASH te limiteaza la o lingurita de sare pe zi.

13. Dieta Weight Watchers

Dieta Weight Watchers este o dieta foarte populara, bazata pe un sistem de puncte care evalueaza alimentele in functie de numarul de calorii si apoi aloca puncte in functie de aceste valori.

Iti sunt alocate un anumit numar de puncte in functie de sexul si varsta ta si trebuie sa urmaresti punctele fiecarui aliment pentru a nu depasi punctele alocate zilnice.

Nu exista alimente interzise, dar din cauza bugetului de puncte limita probabil ca va trebui sa alegi alimente cu mai putine calorii, cu volum mai mare, care sa contina fibre si proteine pentru ca au valori mai mici.

Avantajele Dietei Weight Watchers

Faptul ca nu exista alimente interzise cred ca este cel mai mare avantaj al acestei diete. Chiar daca alimentele de tip fast food au un punctaj destul de mare, poti sa te rasfeti o data sau de doua ori pe saptamana cu ceva ce-ti place.

Dieta Weight Watchers este conceputa sa pierzi 1-2 kilograme pe saptamana si, pe termen lung, sa nu apara efectul yo-yo, ca la alte diete drastice.

Aceasta dieta promoveaza sportul, iar prin aceste noi obiceiuri vei avea o viata sanatoasa si activa, fara probleme de sanatate.

Dezavantajele Dietei Weight Watchers

Numararea punctelor pentru fiecare aliment pe care-l mananci poate deveni foarte obositoare si risti sa renunti repede la aceasta dieta.

Pentru unele persoane, accesul nelimitat la alimente cu zero puncte poate sa mearga in directia opusa si pot castiga in greutate.

14. Dieta Balerina

Dieta Balerina originala este o dieta restrictivă care implica limitarea consumului de alimente destul de mult.

Avantajele Dietei Balerina

Aceasta dieta te poate ajuta sa scapi rapid de kilogramele in plus, deoarece implica limitarea consumului de calorii si eliminarea alimentelor procesate din dieta ta.

Dieta Balerina are însă și o varianta mai ușor de ținut cu alimente mai variate însă cu reguli clare.

Dezavantajele Dietei Balerina

Dieta Balerina nu conține nutrienții esențiali de care corpul tau are nevoie zilnic și nu poate fi urmată de oricine.

Dieta Balerina poate avea efecte precum yo-yo, ceea ce inseamna ca dupa ce revii la obiceiurile alimentare normale este posibil sa revii rapid la greutatea inițială sau chiar să caștigi mai mult în greutate.

15. Dieta Fulger

Dieta Fulger, sau cunoscuta si sub numele de dieta cu oua, este o dieta restrictiva care implica consumul predominant de oua, fructe si legume pentru cateva zile.

Avantajele Dietei Fulger

Aceasta dieta poate sa te ajute sa pierzi repede kilogramele in plus, deoarece implica consumul redus de calorii si eliminarea alimentelor procesate din dieta ta.

Este usor de urmat si nu trebuie sa-ti calculezi caloriile consumate sau sa-ti masori portiile de mancare.

Dieta Fulger implica consumul de oua, fructe si legume, alimente care sunt bogate in nutrienti si pot contribui la imbunatatirea sanatatii tale.

Dezavantajele Dietei Fulger

Din cauza ca te limiteaza sa consumi doar oua, fructe si legume iti lipsesc nutrienti esentiali, cum ar fi proteinele, grasimile sanatoase si carbohidratii complecsi.

Consumul excesiv de oua fierte poate duce la efecte secundare neplacute, cum ar fi balonare, constipatie sau diaree.

Dieta Fulger este o dieta de tip yo-yo, ceea ce inseamna ca atunci cand revii la obiceiurile alimentare dinainte de dieta, este posibil sa revii repede la greutatea initiala sau chiar sa te ingrasi mai mult.

16. Dieta Japoneza

Dieta Japoneza este o dieta bazata pe ingrediente tipic asiatice, cum ar fi pestele, legumele si ceaiul verde.

In fiecare zi ai o limita de 1200 de calorii. Acest lucru favorizeaza deficitul caloric si scaderea rapida in greutate.

Avantajele Dietei Japoneze

Dieta aceasta este o dieta mixta. Se acorda o mare importanta alimentelor proaspete si unei compozitii echilibrate a alimentelor.

Datorita aportului scazut de calorii, succesul dietei este asigurat. Este usor de urmat si preparatele dietei sunt usor de gatit.

Dezavantajele Dietei Japoneze

Aportul scazut de calorii poate sa-ti provoace senzatii puternice de foame. Pentru persoanele cu supraponderalitate severa, aportul total de calorii poate fi prea scazut.

Prepararea proaspata a fiecarei mese poate fi epuizanta pe termen lung. In plus, pentru multi dintre noi este prea greu sa gatim atat de des din cauza programului de lucru.

17. Dieta Scarsdale

Dieta Scarsdale este o dieta foarte stricta care iti permite sa mananci doar 1000 de calorii pe zi, indiferent de dimensiunea corpului, sexul sau nivelul de activitate fizica.

Nu sunt permise substitutii de niciun fel si fiecare masa este definita in mod specific pentru fiecare din cele 14 zile de dieta.

Avantajele Dietei Scarsdale

Cu aceasta dieta poti sa pierzi repede kilogramele in plus, deoarece esti limitata la numarul de calorii zilnice si nu consumi carbohidrati.

Dieta Scarsdale este un plan bine definit, de aceea vei stii la fiecare masa ce trebuie sa mananci si cum sa-ti organizezi cumparaturile.

Pentru ca vei vedea rezultate rapide, dieta Scarsdale poate fi motivanta si iti ofera un impuls pentru a continua un stil de viata sanatos dupa ce termini dieta.

Dezavantajele Dietei Scarsdale

Deoarece este o dieta foarte restrictiva si nu-ti ofera nutrientii de care ai nevoie zilnic, poate sa-ti cauzeze efecte secundare neplacute, cum ar fi oboseala, probleme digestive si slabiciune.

Dieta Scarsdale nu este o dieta pe termen lung si nu iti ofera un plan de mentinere dupa cele 14 zile de dieta.

De aceea, exista un risc mare ca dupa ce revii la obiceiurile alimentare nesanatoase sa castigi repede in greutate, poate chiar mai mult fata de greutatea initiala.