Riscuri Dieta Disociata: 15 Efecte Secundare

Dieta disociata este o dieta foarte cunoscuta si apreciata in toata lumea. Aceasta se bazeaza pe consumul unei singure grupe de alimente pe zi, pentru ca digestia si absorbtia nutrientilor sa fie mult mai eficienta.

Deoarece enzimele folosite in digestia alimentelor consumate sunt diferite in functie de fiecare grupa alimentara, vei observa ca arderile sunt mult mai rapide in digestie, te vei simti mai usoara si vei slabi treptat.

Desi dieta disociata poate fi foarte eficace in pierderea kilogramelor in plus, exista si unele riscuri si efecte secundare pe care trebuie sa le urmaresti si sa actionezi daca apar.

Sa vedem ce riscuri si efecte secundare pot sa-ti provoace acest tip de dieta.

1. Lipsa Vitaminelor si Mineralelor Esentiale

Din cauza restrictiilor pe care aceasta dieta le are este foarte probabil ca pe termen lung sa-ti privezi corpul de nutrienti esentiali pentru el, cum sunt mineralele si vitaminele.

Ar fi o idee buna, ca inaine sa incepi aceasta dieta, sa-ti faci niste analize de sange si dupa ce inchei dieta sa le refaci pentru a vedea daca ai anumite lipsuri si daca e nevoie sa faci o cura cu suplimente nutritive.

2. Poate Sa-ti Provoace Probleme Digestive

Atunci cand faci schimbari bruste in alimentatia ta, corpul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu noul stil de a manca.

De aceea, atunci cand urmezi o dieta disociata pot sa-ti apara anumite probleme digestive cum ar fi diareea sau flatulenta.

Aceste probleme pot sa apara din cauza consumului crescut de proteine sau din cauza schimbarilor bruste in regimul tau alimentar.

3. Oboseala si Lipsa de Energie

In dieta disociata este limitat numarul de carbohidrati pe care ii poti consuma zilnic. Lipsa carbohidratilor din dieta ta zilnica poate sa-ti provoace oboseala si lipsa de energie.

Carbohidratii sunt sursa principala de energie pentru corp si daca sunt limitati poate sa duca la scaderea nivelului de energie zilnic.

Pana cand corpul intra in starea de cetoza si se obisnuieste cu noul regim alimentar poti sa te confrunti cu acest efect secundar cateva zile sau chiar saptamani.

4. Iti Provoaca Crampe Abdominale si Constipatie

Dieta disociata este deseori asociata cu constipatie si crampe abdominale. Aceste efecte secundare apar datorita consumului redus de fibre si a consumului crescut de proteine.

Atunci cand tii dieta disociata este bine sa cresti cantitatea de apa pe care o bei zilnic si sa faci exercitii fizice pentru a ajuta digestia si functionarea corecta a tractului digestiv.

5. Dieta Disociata Provoaca Slabiciune Musculara

Aceasta dieta poate sa duca la pierderea masei musculare, in special daca nu introduci in rutina ta zilnica exercitii fizice adecvate.

Din cauza ca ai voie sa consumi proteine doar in anumite zile, consumul de proteine este mai redus fata de alte diete, iar acest lucru poate sa duca la slabiciune musculara si la alte probleme de sanatate.

6. Poate Sa-ti Dea Dureri de Cap

Dieta disociata este o dieta restrictiva, iar corpul tau nu este obisnuit de la inceput cu aceste restrictii.

Din aceasta cauza, poate sa-ti provoace dureri de cap, cauzate in special de consumul redus de carbohidrati si de deshidratare.

Mai ales in prima parte a dietei, tu elimini mai multa apa din organism, de aceea este important sa bei mai multa apa decat ai bea in mod normal, pentru a evita aceste dureri de cap.

7. Poate Provoca Dezechilibre Electrolitice

Consumul redus de carbohidrati din dieta disociata poate duce la dezechilibre electrolitice in corpul tau. Acestea pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale.

Aceste dezechilibre electrolitice sunt cauzate de eliminarea apei din organism si pierderea sodiului prin urinare.

8. Poti Avea Dificultati de Concentrare

Dieta disociata iti limiteaza consumul zilnic de carbohidrati, iar acest lucru poate sa-ti afecteze capacitatea ta de concentrare si performantele tale cognitive.

Carbohidratii sunt sursa principala de energie pentru creier si daca acestia sunt limitati la o cantitate foarte mica poate sa-ti afecteze negativ capacitatea ta de a fi productiva si de a-ti indeplini sarcinile zilnice.

9. Provoaca Probleme ale Pielii

Limitarea anumitor alimente poate sa-ti afecteze aspectul si sanatatea pielii tale. Consumul insuficient de grasimi sanatoase, precum acizii grasi omega-3, pot duce la probleme de piele, cum ar fi o piele uscata sau cu iritatii.

Este important sa te hidratezi mai mult si sa alegi suplimente nutritive care sa-ti compenseze lipsa acestor vitamine si minerale din alimentatie.

10. Poate Provoca Probleme Cardiovasculare

Dieta disociata limiteaza consumul anumitor alimente, cum ar fi grasimile sanatoase, iar acest lucru poate sa-ti afecteze sanatatea cardiovasculara.

Consumul insuficient de grasimi sanatoase poate duce la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism si astfel apar riscuri de boli cardiovasculare.

11. Iti Creste Poftele Alimentare

Din cauza ca esti limitata la o singura grupa de alimente in fiecare zi, poftele de dulce sau de sarat se pot accentua.

Astfel, creste riscul de a consuma excesiv alimente nesanatoase care iti pot afecta starea ta generala de sanatate si chiar cresterea in greutate.

12. Nu Mai Poti Iesi in Oras

Dieta disociata poate fi foarte greu de urmat atunci cand trebuie sa iesi in oras cu prietenii, la restaurant sau in club.

Din cauza ca esti foarte limitata la alimentele permise din fiecare zi, este greu sa iesi la restaurant si sa respecti aceasta dieta. De aceea pot aparea frustrari si te poti simti izolata de prietenii tai.

13. Este Greu de Urmat pe Termen Lung

Dieta disociata este greu de urmat pe termen lung din cauza restrictiilor alimentare.

Nevoia de a gati in fiecare zi alte preparate pentru a respecta grupa de alimente permise in ziua respectiva poate sa duca la frustrari si sa te determine sa intrerupi acest mod de alimentatie.

14. Este Dificil Sa-ti Mentii Greutatea

Pentru ca este o dieta restrictiva creste riscul de a intrerupe acest mod de alimentatie si sa revii la obiceiurile anterioare de alimentatie, acest lucru ducand la un ciclu de diete yo-yo.

Efectul yo-yo inseamna ca, atunci cand intrerupi aceasta dieta si revii la obiceiurile tale anterioare de alimentatie, sa creasca riscul sa revii la greutatea ta initiala sau chiar sa o depasesti.

De aceea, este important sa fii foarte hotarata atunci cand incepi sa urmezi o dieta disociata si sa-ti setezi clar obiectivele, pentru a nu risca sa iti depasesti greutatea initiala si sa apara frustrari si neplaceri.

15. Pot Aparea Probleme Menstruale

Dieta disociata poate sa-ti afecteze ciclul menstrual. Limitarea consumului de carbohidrati poate sa duca la un dezechilibru hormonal, care poate sa-ti afecteze ciclul menstrual.

Daca observi ca iti intarzie ciclul sau nu-ti mai vine deloc este bine sa te consulti cu medicul tau pentru a te sfatui in rezolvarea acestor probleme.

Concluzie

Dieta disociata poate fi eficienta in pierderea in greutate, dar trebuie sa fii atenta asupra riscurilor si efectelor secundare care pot sa apara.

Este important sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe aceasta dieta, mai ales daca ai probleme de sanatate existente.