Riscuri Dieta Indiana: 9 Efecte Secundare

Dieta indiana este conceputa pentru a fi urmata timp de 7 zile, dar rezultatele ei rapide te-ar putea tenta sa o urmezi o perioada mai lunga de timp, mai ales daca vrei sa scapi de multe kilograme.

Desi este considerata o dieta sanatoasa si echilibrata cred ca este important sa descoperi si ce efecte secundare poate sa-ti cauzeze pe termen lung dieta indiana.

1. Vei Avea Energie Scazuta

Deoarece dieta indiana iti limiteaza aportul zilnic de carbohidrati te vei simti lipsita de energie si nu te vei putea concentra la sarcinile tale zilnice.

Carbohidratii sunt sursa principala de energie pentru creier si corp, de aceea daca-i limitezi corpul nu mai are cum sa-si produca energia necesara si nu vei avea energie.

2. Iti Poate Afecta Functiile Tiroidiene

Dieta indiana poate fi bogata in goitrogeni, substanta care inhiba absorbtia iodului si poate duce la disfunctii tiroidiene.

Aceasta substanta poate fi gasita in alimente precum broccoli, varza, ridichi, soia si produse din soia, fructe si legume care contin acid cianhidric.

Ca sa eviti aceasta problema este bine sa gatesti alimentele deoarece goitrogenii sunt inactivati prin gatire si alte metode de procesare termica.

3. Poate Sa-ti Provoace Deficiente de Vitamina B12

Dieta indiana este bogata in alimente vegetale, cum ar fi legume, fructe, cereale si nuci, care sunt o sursa importanta de nutrienti esentiali.

Dar lipsa proteinelor de origine animala, precum carnea, ouale, pestele si lactatele duc la un aport scazut de vitamina B12 in organism.

Simptomele deficientei de vitamina B12 includ oboseala, slabiciunea musculara, ameteli, pierderea apetitului si chiar depresie.

4. Poate Duce la Deshidratare

Vei consuma alimente cu continut scazut de apa, cum sunt cerealele integrale si nucile.

Din aceasta cauza poti ajunge in stare de deshidratare si poate sa-ti provoace constipatie. De aceea este bine sa bei mai mult apa si ceaiuri care sa te hidrateze si sa ajute la functionarea corecta a tractului digestiv.

5. Te Poti Ingrasa

Deoarece dieta indiana este bazata pe consumul de cereale integrale si grasimi poti ajunge sa consumi mai multe calorii si te poti ingrasa.

Trebuie sa echilibrezi consumul acestora cu legume si fructe slabe in calorii si sa bei multe lichide.

6. Poate Sa-ti Cauzeze Tulburari Digestive

Bucataria indiana este cunoscuta pentru explozia de arome din orice farfurie, datorita condimentelor si mirodeniilor pe care le folosesc.

Preparatele indiene pot include si alimente picante si foarte condimentate, care pot sa-ti cauzeze tulburari digestive, mai ales daca nu esti obisnuita cu astfel de alimentatie.

Cele mai intalnite tulburari digestive ar fi arsurile de stomac, flatulenta si diareea.

7. Creste Riscul de Hipoglicemie

Aceasta dieta implica consumul de carbohidrati cu absorbtie lenta in organism, cum ar fi cerealele integrale.

Acest lucru poate sa-ti afecteze nivelul de glicemie din sange si sa scada foarte mult, ceea ce poate duce la hipoglicemie.

Daca stii ca ai probleme legate de glicemie ar fi cel mai bine sa discuti cu medicul tau inainte de a urma aceasta dieta.

8. Risc de Dezechilibru Electrolitic

Atunci cand urmezi dieta indiana vei consuma multe alimente cu continut scazut de sodiu si potasiu, care pot duce la dezechilibre electrolitice in organism.

Pentru a preveni aceste dezechilibre este bine sa alegi alimente precum legumele cu frunze verzi care contin potasiu, spre exemplu spanacul sau varza, fructe precum bananele si avocado, nucile si semintele sau iaurtul grecesc.

9. Creste Riscul de Malnutritie

Dieta indiana este cunoscuta pentru limitarea aportului de proteine, grasimi si carbohdrati.

Din cauza aceasta poate sa-ti provoace deficiente de nutrienti esentiali, cum ar fi proteinele, vitaminele si mineralele.

Pe termen lung nu este indicat sa urmezi aceasta dieta, iar daca totusi iti doresti sa o urmezi cel mai bine ar fi sa vorbesti cu medicul tau si sa fii monitorizata pe parcursul ei pentru a evita efectele secundare care pot sa apara.

Concluzie

Dieta indiana poate fi o alegere buna pentru o perioada mai scurta de timp, dar pe termen lung poate sa-ti provoace efecte secundare care sa-ti afecteze sanatatea.

Cel mai bine este sa discuti cu medicul tau si sa vezi daca aceasta dieta este alegerea corecta pentru tine inainte de a porni pe acest drum singura.