Riscuri Dieta Ketogenica: 12 Efecte Secundare

Dieta ketogenica a devenit foarte populara in ultima perioada, mai ales pentru promisiunile de scadere in greutate si de imbunatatire a starii generale de sanatate.

Aceasta dieta se bazeaza pe aportul redus de carbohidrati si o crestere a consumului de grasimi sanatoase.

Astfel, corpul va incepe sa arda grasimile din corp pentru a-si genera energia zilnica necesara, in loc de carbohidrati.

Cu toate acestea, dieta ketogenica poate avea unele efecte secundare neplacute asupra organismului tau si poate prezenta riscuri pentru sanatatea ta.

Sa vedem ce riscuri secundare pot aparea si sa le detaliem in urmatoarele randuri.

1. Dieta Ketogenica Poate Provoca Efectul Yo-Yo

Deoarece este o dieta foarte restrictiva, mai ales pentru aportul de carbohidrati, poate sa fie greu sa o urmezi pe termen lung.

Din aceasta cauza exista riscul foarte mare sa renunti la dieta si sa te intorci la regimul tau de dinainte. Astfel, cresc sansele sa te ingrasi inapoi la greutatea initiala sau, in anumite cazuri, chiar sa o depasesti.

Daca nu te simti pregatita sa renunti la alimentele cu carbohidrati pentru a respecta dieta ketogenica este mai bine sa cauti alta dieta mai potrivita pentru tine sau chiar sa discuti cu un medic nutritionist pentru sfaturi in directia aceasta.

2. Lipsa Carbohidratilor Este Riscanta Pentru Diabetici

Carbohidratii din alimentatia ta ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, care este foarte important mai ales in cazul in care suferi de diabet.

Desi dieta ketogenica te ajuta sa-ti reglezi nivelul de zahar din sange pe termen scurt, pe o perioada mai lunga de timp poate provoca episoade de hipoglicemie, care este o scadere periculoasa a zaharului din sange.

Cel mai bine este sa te consulti cu medicul tau inainte de a urma o dieta cu aport redus de carbohidrati mai ales daca suferi de boli precum diabetul zaharat.

3. Dieta Ketogenica Poate Duce la Deshidratare

Prima etapa din dieta ketogenica presupune o pierdere brusca in kilograme, reprezentata de apa in exces din organism.

Aceasta pierdere de apa din organism poate sa-ti provoace constipatie, greata, crampe si alte simptome.

De aceea este foarte important sa cresti cantitatea de apa pe care o bei zilnic, mai ales in prima etapa a dietei.

4. Poate Provoca Deficit de Nutrienti

Dieta ketogenica este foarte restrictiva in ceea ce priveste grupele de alimente pe care le poti manca.

Atunci cand aportul de carbohidrati este scazut, consumul de fibre tinde sa fie si el scazut, deoarece nu ai voie sa mananci fructe, cereale integrale sau alimente cu amidon.

Incearca sa introduci in dieta ta surse de potasiu, cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi avocado si spanacul, precum si sursa de fibre cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi semintele de chia si semintele de in.

Astfel, vei putea evita constipatia si vei putea preveni lipsa vitaminelor si mineralelor necesare pentru corpul tau.

5. Iti Poate Provoca Pietre la Rinichi

Pietrele la rinichi sunt un efect secundar destul de intalnit in cazul celor care urmeaza dieta ketogenica.

Consumul crescut de proteine animale poate face urina mai acida si poate creste nivelul de calciu si acid uric.

Aceasta combinatie poate sa-ti provoace pietre la rinichi, in timp ce acidul uric ridicat poate sa-ti creasca riscul de guta.

Dieta ketogenica nu este potrivita pentru persoanele cu boli de rinichi, deoarece acestia ar trebui sa urmeze un regim special, recomandat de medicul specialist.

6. Vei Avea Respiratie Urat Mirositoare

Atunci cand urmezi dieta ketogenica, din cauza aportului redus de carbohidrati, vei intra in starea de cetoza, care iti va provoca o respiratie urat mirositoare.

Respiratia ta va incepe sa miroase fructat la inceput, dar pe masura ce corpul se obisnuieste cu acest stil de viata respiratia ta va avea un gust metalic si nu va mirosi foarte placut.

7. Iti Poate Influenta Perioada Menstruala

Din cauza ca este o dieta restrictiva se produc modificari si la nivelul hormonilor, iar in unele cazuri menstruatie devine neregulata sau poate sa se opreasca complet pentru o anumita perioada de timp.

Intreruperea pe termen lung a menstruatiei poate provoca reactii adverse grave in corpul tau, inclusiv densitate osoasa scazuta.

De asemenea, perioadele prelungite cu nereguli menstruale cresc riscul de boli cardiovasculare, pot duce la depresie si anxietate.

Este important sa-ti contactezi medicul ginecolog daca observi orice schimbare in ritmul tau menstrual.

8. Poate Creste Riscul Bolilor de Inima

Dieta ketogenica nu limiteaza consumul grasimilor saturate, care au fost asociate cu efecte adverse asupra sanatatii.

Daca vrei sa urmezi dieta ketogenica, incearca sa pui accent pe grasimile nesaturate, pe baza de plante, cum ar fi nucile, semintele, uleiul de masline si de avocado, care chiar iti protejeaza inima.

Daca ai colesterol ridicat sau alti factori de risc pentru boli de inima atunci ar trebui sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe aceasta dieta.

9. Poti Avea Probleme Digestive

Daca nu esti obisnuita sa mananci grasimi si proteine in cantitati mai ridicate, dieta ketogenica poate sa-ti provoace anumite probleme digestive.

Consumul unei cantitati ridicate de grasimi poate sa fie dificil pentru sistemul tau digestiv si sa-ti provoace greata, diaree sau constipatie.

10. Dieta Ketogenica Poate Provoca Oboseala

Din cauza aportului redus de carbohidrati, care sunt sursa principala de energie pentru corpul si creierul tau, este posibil sa iti provoace o senzatie de oboseala si iritabilitate.

Dupa ce corpul se obisnuieste cu noul regim alimentar aceste stari vor incepe sa dispara, dar trebuie sa ai rabdare.

11. Poftele Tale S-ar Putea Intensifica

Eliminarea carbohidratilor din alimentatia ta poate determina creierul sa elibereze o substanta chimica numita neuropeptida-Y (NPY), care-i spune organismului ca are nevoie de carbohidrati.

Atunci cand nu consumi carbohidrati aceasta substanta chimica se acumuleaza si-ti intensifica pofta de mancare.

Astfel, exista riscul sa mananci prea mult si haotic doar pentru a satisface aceasta pofta de mancare.

12. Poate Provoca Dezechilibre Electrolitice

Dezechilibrele electrolitice pot fi un efect secundar al dietei ketogenice si pot fi periculoase pentru sanatatea ta.

Electrolitii sunt minerale care se gasesc in sange si in alte fluide corporale si sunt critice pentru functionarea normala a organismului tau. Acesti electroliti includ potasiu, magneziu, calciu si clor.

Din cauza ca organismul tau intra in stare de cetoza, aceasta duce la o pierdere brusca in greutate si afecteaza nivelul de eletroliti din organism.

Dezechilibrele electrolitice se pot manifesta prin slabiciuni musculare, ameteli sau lesin, dureri de cap sau crampe musculare.

Pentru a preveni aceste dezechilibre electrolitice este important sa-ti monitorizezi nivelul de electroliti si sa iei suplimente nutritionale daca este nevoie.

Consuma alimente bogate in potasiu, magneziu si calciu, cum ar fi avocado, spanac, seminte de dovleac si lactate, pentru a pastra electrolitii in limitele normale.

Concluzie

Unele reactii adverse sunt mai grave decat altele, iar pentru tine si corpul tau s-ar putea sa nu functioneze dieta ketogenica.

Pe termen lung are potentialul de a crea unele probleme grave de sanatate. De aceea este recomandat sa consulti un medic inainte de a incepe aceasta dieta pentru a fi sub supraveghere medicala.