Quinoa: 7 Beneficii Sanatoase, Proprietati, Contraindicatii

Quinoa este o cereala cu o valoare nutritiva ridicata, care este tot mai cunoscuta si mai prezenta in bucatariile romanilor.

Aceasta isi are originile in Peru si Chile si este cultivata in multe tari din toata lumea. Printre cei mai mari producatori din lume se numara Franta, Germania, Belgia si Spania.

bol cu quinoa

Quinoa este adesea denumita super-aliment sau super-cereala si de aceea este printre cele mai populare alimente sanatoase din lume, dar acestea sunt doar informatii generale.

De aceea in acest articol vom dezvolta subiecte precum beneficiile, proprietatile si contraindicatiile cand vine vorba de quinoa.

Ce este Quinoa?

Quinoa este o planta cu flori care apartine familie amaranth. Este o planta cultivata annual pentru semintele sale comestibile.

Asadar, cand ne referim la beneficiile oferite de quinoa, ne referim direct la beneficiile semintelor sale, deoarece semintele le folosim in general.

Semintele de quinoa sunt fara gluten, iar compozitia ei este foarte similiara cu cea a orezului sau a graului atunci cand este gatita.

De asemenea, este o sursa excelenta de proteine (o sursa completa, deoarece contine toti cei noua aminoacizi esentiali). Contine si o cantitate mare de fibre si minerale.

Tipuri de Quinoa

In magazine vei gasi mai multe tipuri de quinoa: quinoa alba, quinoa rosie sau quinoa neagra.

Quinoa Alba

Quinoa alba este cel mai intalnit tip de quinoa in magazinele noastre. Se mai numeste si quinoa fildes, datorita culorii si aspectului pe care le are.

De asemenea, se gateste si cel mai repede dintre toate tipurile de quinoa. Ai nevoie de doar 15 minute pentru a fi gatita si gata de mancat. Iti recomand sa pui o lingura de ulei pentru a nu se lipi boabele intre ele.

Quinoa Neagra

Quinoa neagra este putin mai dulce si mai pamantoasa decat quinoa alba. Acest soi de quinoa isi pastreaza culoarea neagra chiar si atunci cand este gatita.

Quinoa neagra este si cea mai bogata in nutrienti si are cele mai mari valori energetice.

Este crocanta si nisipoasa si are nevoie de mai mult timp de gatire fata de celelalte tipuri de quinoa. Are nevoie de 25 de minute pentru a fi pregatita de savurat.

Quinoa Rosie

Quinoa rosie nu difera foarte mult de cea alba, insa este preferata pentru aspectul ei decorativ. Iti inveseleste cele mai simple salate sau cele mai banale retete cu carne.

Are nevoie de 20 de minute pentru a fi gatita complet, este crocanta si boabele nu se lipesc intre ele, precum se lipesc cele de la quinoa alba.

Ce Vitamine Contin Semintele de Quinoa?

Semintele de quinoa reprezinta un aliment foarte complex din punct de vedere nutritional, de aceea este important sa-l integrezi in alimentatia ta.

Iata cateva vitamine si nutrienti pe care le contin semintele de quinoa:

  • Sunt bogate in proteine;
  • Au un complex de vitamine foarte variat: A, B, C, D, E si K;
  • Contin cel putin 16 tipuri diferite de tritepine, de unde rezulta proprietati anticanceroase, antiinflamatoare si ajuta la reglarea colesterolului din organism;
  • Contin fibre alimentare care ajuta in controlul greutatii;
  • Au si toata gama de 9 aminoacizi esentiali, un lucru mult mai rar intalnit in alimente.

Care Sunt Beneficiile Semintelor de Quinoa?

Fiind un super aliment are numeroase beneficii direct legate de sanatatea noastra. Continutul ridicat de fibre al semintelor de quinoa le face un aliment excelent pentru pierderea in greutate si pentru tratarea altor probleme digestive, cum ar fi constipatia.

Fibrele protejeaza, de asemenea, inima si previne bolile mortale precum cancerul. Antioxidantii pe care-i contine acest aliment actioneaza magic pentru sanatatea pielii si a parului tau.

1. Sustine Pierderea in Greutate

Toate antrenamentele tale la sala si dietele bine disciplinate sunt grozave, iar adaugarea semintelor de quinoa in alimentatia ta nu poate decat sa imbunatateasca lucrurile.

Quinoa este foarte bogata in fibre, are o cantitate mai mare decat majoritatea cerealelor si semintelor.

Desi o mare parte a fibrei din quinoa este insolubila, aceasta contine totusi o cantitate decenta de fibre solubile. O cana de seminte contine aproximativ 2.5g fibre solubile, care ajuta la pierderea in greutate.

Quinoa mai contine, de asemenea, compusul 20-hidroxiecdizonă, compus cunoscut pentru controlul greutatii.

Acest compus ajuta la arderea mai multor calorii si, in consecinta, ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea greutatii dorite. De asemenea, te ajuta sa absorbi mai putine grasimi din dieta ta.

2. Imbunatateste Sanatatea Sistemului Osos

Quinoa este bogata in magneziu si de aceea sustine sanatatea oaselor. Quinoa este, de asemenea, bogata si in proteine (o cana contine 9 g de proteine), un element care serveste ca element de baza pentru oase.

Mai important, contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce singur, care au rol in sustinerea sanatatii sistemului osos.

Sunt numeroase studii care sustin ca magneziul si manganul din quinoa ajuta si la prevenirea osteoporozei.

3. Protejeaza Inima

Fibrele solubile fac din quinoa un aliment minune pentru inima ta. Fibra solubila se combina cu acizii biliari din ficat si produce o substanta asemanatoare jeleului care este execrata in intestine.

Ficatul tau foloseste o parte din colesterolul din organism pentru a produce acesti acizi biliari. Cand rezervele sunt epuizate, ficatul tau trage colesterolul din sange pentru a produce acesti acizi.

Simplificat, quinoa provoaca cumva ficatul tau sa extraga colesterolul din sange.

Consumul de quinoa iti scade nivelul colesterolului rau, asta inseamna un risc redus de ateroscleroza si boli coronariene.

4. Imbunatateste Sanatatea Pielii Tale

Quinoa este bogata in vitamina B, nutrienti care ajuta la tratarea petelor de varsta si a altor afectiuni legate de pigmentarea pielii prin reducerea petelor de la nivelul pielii.

Iar vitamina B3 din quinoa ajuta si la tratarea acneei, calmeaza zonele rosii si inflamate asociate adesea cu eruptiile de acnee.

Mai contine si vitamina A, cunoscuta pentru intarzierea procesului de imbatranire, reduce liniile fine si face pielea sa arate mai tanara.

De asemenea, vitamina B2 din quinoa imbunatateste elasticitatea pielii si ajuta la reducerea productiei de sebum.

5. Combate Inflamatia din Corp

Fibrele din quinoa produc butirat, un acid gras important care opreste genele legate de inflamatie.

De asemenea, digestia fibrelor din quinoa elibereaza acetat, care te face sa te opresti din mancat. Astfel, mananci mai putin si, mai important, consumi mai putine alimente proinflamatorii.

6. Intareste Foliculii de Par

Proteina hidrolizata extrasa din quinoa actioneaza ca un strat natural si bland care protejeaza si hraneste foliculii de par din interior.

Proteina extrasa din aceasta cereala este folosita pentru a produce produse pentru par de inalta calitate.

Cei noua aminoacizi esentiali pe care le contine quinoa actioneaza ca intaritori naturali si protejeaza firul de par. De asemenea, ele repara parul deteriorat si promoveaza cresterea parului.

7. Ajuta la Tratarea Matretii

Quinoa contine minerale importante precum fierul, calciul si fosforul care etanseaza umezeala in scalp pentru a tine la distanta matreata.

Cum sa faci asta acasa? Trebuie doar sa piurezi quinoa si sa aplici pasta pe par pe scalp. Lasa-l sa actioneze 15 minute si apoi clateste cu apa calduta.

Proteina din quinoa ajuta si la tratarea varfurilor despicate, iar tirozina din quinoa ajuta la mentinerea culorii originale a parului tau.

Ce Efecte Secundare Are Quinoa?

Stim cate beneficii are quinoa, dar consumul in exces duce si la niste efecte secundare de luat in calcul.

Probleme Digestive

Deoarece quinoa este bogata in fibre, consumul in exces poate duce la gaze, balonare si diaree. Acest lucru poate aparea si daca nu esti obisnuita sa mananci multe fibre.

Pietre la Rinichi

Quinoa contine cantitati variate de acid oxalic. In timp ce acest acid este eliminat prin urina, se poate lega si de calciu si poate forma pietre la rinichi la persoanele vulnerabile.

In cazul in care ai antecedente de pietre la rinichi, evita sa mananci foarte des acest aliment.

Tipuri de Produse din Seminte de Quinoa

Lapte de Quinoa

Laptele de quinoa este fara gluten, bogat in calciu si alti nutrienti necesari corpului. Acest lapte este usor de digerat si sarac in calorii.

Se recomanda celor care sufera de boala celiaca. De asemenea, acesta contine toti aminoacizii necesari organismului.

Fulgi de Quinoa

Fulgii de quinoa sunt rotunzi sau au forma plata, de culoare bej deschis si au un gust neutru, ceea ce-i face purtatorii perfecti pentru alte arome.

Acestia pot fi folositi in locul ovazului laminat pentru a face fulgi de ovaz sau ca inlocuitor al ovazului in produsele de panificatie.

Sunt crocanti, hranitori si surprinzatori de versatili, poate fi folosit in orice, de la cereale pentru micul dejun pana la un inlocuitor fara gluten pentru pesmetul clasic.

Faina de Quinoa

Faina de quinoa este bogata in proteine si nutrienti, in special in aminoacizi. Contine aproximativ 17% proteine de inalta calitate, care este mai mult decat contine orice alta faina de cereale si este echivalenta cu laptele, in calitate de proteine.

Faina de quinoa este folosita pentru a face paine, biscuiti, prajituri, briose sau clatite. Deoarece nu contine gluten, faina de quinoa trebuie combinata cu faina de grau la coacerea painii cu drojdie.

Paste din Seminte de Quinoa

Pastele din quinoa sunt facute prin macinarea semintelor de quinoa intr-o faina, care este apoi transformata in paste.

Bogate in proteine, pastele cu quinoa au o textura similara cu pastele traditionale si din grau integral si sunt gustoase, mai ales atunci cand sunt gatite al dente.

Cum se Păstrează Quinoa Cruda?

De multe ori mi s-au stricat alimente inainte de data expirarii, din cauza ca nu le-am depozitat corespunzator. De aceea iti voi scrie cateva sfaturi de cum sa pastrezi quinoa cruda corespunzator, pentru a nu se strica inainte de termen.

Daca ai o cantitate foarte mare pe care trebuie sa o pastrezi pe timp indelungat, cel mai usor este sa o pui intr-o galeata alimentara, cu capac etans, de 5L. Pastrarea semintelor de quinoa in acest tip de recipient o va mentine comestibila timp de 20 de ani.

Pentru depozitarea semintelor pe termen mai scurt, quinoa cruda poate fi pastrata intr-un recipient etans, cum ar fi un borcan de sticla cu inchidere etansa, timp de 2-3 ani.

Este important sa alegeti recipiente care sa protejeze semintele impotriva razelor directe ale soarelui si a caldurii.

De asemenea, poti pastra quinoa cruda in congelator, in pungi etanse sau alte recipiente etanse si rezistente la temperaturi joase.

Cum se Pastreaza Quinoa Gatita?

Quinoa gatita poate fi pastrata la frigider si va rezista aproximativ 7 zile. Cu toate acestea, pentru a va asigura ca se pastreaza timp de 7 zile, trebuie depozitata intr-un recipient etans pentru a-si pastra aroma si prospetimea.

Dupa 7 zile quinoa gatita trebuie aruncata deoarece poate provoca boli alimentare grave. Daca vrei sa o folosesti dupa mai mult de 7 zile mai bine sa o pastrezi la congelator. La congelator se poate pastra pana la 4 luni, in recipiente etanse.

Concluzie

In concluzie, quinoa este bogata in nutrienti si in antioxidanti, mai bogata decat majoritatea altor cereale din comert.

Acest super-aliment este recomandat ca aliment de baza in orice dieta, fara gluten, care ajuta la reducerea nivelului zaharului din sange.

Daca iti doresti sa-ti imbunatatesti continutul de nutrienti din dieta ta, atunci merita sa introduci quinoa in retetele tale.