La Ce Ajuta Ceaiul de Urzica? 8 Beneficii Necunoscute

Ceaiul de urzica este cunoscut pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sanatatii noastre, iar urzica este o planta care se gaseste foarte usor in tara noastra, accesibila pentru toata lumea.

planta de urzica

Planta de urzica are proprietati antibacteriene, antifungice si antiinflamatoare. Este bogata in vitaminele A, B, C si K, dar si in caroten, magneziu si fier.

Desi a fost folosit ca remediu popular de mii de ani, ceaiul de urzica si-a pierdut din popularitate in timp. Dar in ultima vreme, a inceput sa-si recastige din popularitate datorita continutului sau ridicat de nutrienti si a capacitatii de a combate inflamatia in corp.

La Ce Este Bun Ceaiul de Urzica?

Exista foarte multe beneficii ale ceaiului de urzica. Utilizarile sale traditionale includ tratarea alergiilor sezoniere, gestionarea inflamatiilor si a durerilor articulare si protejarea impotriva infectiilor tractului urinar.

1. Atenueaza Durerea

Ceaiul de urzica poate ajuta la reducerea simptomelor durerii datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

Consumul de ceai de urzica poate ajuta la ameliorarea durerilor, cum ar fi durerile musculare, articulare sau durerile de cap.

2. Sustine Sanatatea Tractului Urinar

Ceaiul de urzica este folosit pentru a trata infectiile tractului urinar, problemele renale si ale prostatei.

Fiind diuretica, aceasta ajuta la cresterea volumului de urina si provoaca eliminarea bacteriilor prin tractul urinar si previne posibilele complicatii care pot aparea de la acestea.

3. Scade Tensiunea Arteriala

Ceaiul de urzica iti poate aduce beneficii si sanatatii cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala este o afectiune tot mai des intalnita, iar urzicile pot ajuta la combaterea acestei afectiuni.

Urzica stimuleaza productia unui vasodilatator care ajuta la circulatia sangelui mai usor prin vasele de sange.

4. Trateaza Simptomele Alergiilor Sezoniere

Sunt foarte multe persoane care sufera de alergiile sezoniere de vara, iar simptomele alergiilor iti strica vacanta si iti ia bucuria verii.

Din fericire, urzica este aici pentru a ajuta. Aceasta planta contine compusi care actioneaza ca antihistaminice naturale, ajutand la calmarea reactiei corpului la polen.

5. Sprijina Articulatiile si Oasele Sanatoase

O alta utilizare populara a ceaiului de urzica este tratarea simptomelor artritei si a altor dureri articulare, cum ar fi reumatismul.

Acest efect se datoreaza proprietatilor antiinflamatoare a urzicii, care s-au dovedit benefice pentru a trata durerile asociate cu osteoartrita.

De asemenea, urzicile sunt o sursa de calciu, magneziu si potasiu. Aceste minerale ajuta la construirea articulatiilor si oaselor sanatoase, mentinandu-ne puternici si mobili.

6. Intareste Sistemul Imunitar

Nivelul de antioxidanti si de vitamine din ceaiul de urzica ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Antioxidantii prezenti in urzica protejeaza sistemul imunitar impotriva daunelor, iar vitaminele A si C vin in completarea lor pentru a intari sistemul imunitar.

De asemenea, urzicile sunt o sursa foarte buna de minerale esentiale corpului precum calciul, magneziul si potasiul.

7. Sustine o Stare Generala de Bine

Datorita cantitatii mari de vitamine pe care o are, urzica poate ajuta muschii sa se relaxeze si sa aiba influenta benefica asupra sistemului nervos.

Frunzele de urzica au in componenta si serotonina, care este esentiala pentru o stare generala de bine si pentru un somn odihnitor. De aceea se recomanda sa bei ceai de urzica si dimineata, dar si seara.

8. Benefic Pentru Sanatatea Capilara

Sanatatea scalpului este foarte importanta daca vrem sa avem un par sanatos si frumos. De aceea este nevoie de tratamente si produse cat mai nutritive si bogate in vitamine.

Ceaiul de urzica te ajuta daca te lupti cu probleme precum caderea parului sau matreata. Acesta poate fi folosit la clatirea parului dupa samponare. Aplica-l la o temperatura placuta si maseaza usor scalpul, iar apoi clateste din nou cu apa.

De Unde Putem Culege Urzica?

Urzica este o planta comuna si se poate intalni pe langa gardul viu, in paduri, pe campuri, pajisti sau gradini. Pentru a fi cat mai proaspata, urzica se culege primavara, inainte de a inflori.

Daca vrei sa o culegi este recomandat sa porti manusi, deoarece perii de pe frunzele urzicilor te inteapa, injectand substante iritante in piele si lasand in urma o eruptie cutanata dureroasa.

Acea intepatura s-ar putea sa te descurajeze si sa te intrebi de ce ai vrea sa bei un ceai facut din aceasta planta. Nu-ti fa griji, odata culese si uscate frunzele isi pierd intepatura, fiind sigure pentru a fi ingerate.

Dupa ce culegi urzica este recomandat sa o speli foarte bine si apoi sa o lasi la uscat. Dupa uscare frunzele se pot pastra in pungi de hartie, la vrac.

Cand vrei sa te bucuri de ceaiul de urzica infuzeaza frunzele uscate cateva minute in apa fierbinte, strecoara-l in cana si bucura-te de el alaturi de o lingurita de miere si lamaie, sau simplu, in functie de gustul fiecaruia.

Concluzie

Datorita acestor beneficii, ceaiul de urzica este o alegere zilnica minunata pentru sanatatea si bunastarea ta generala.

Este esential ca dieta ta sa fie plina de o gama larga de nutrienti daca vrei sa te mentii sanatos, iar consumul ceaiului de urzica te poate ajuta sa obtii toate vitaminele si mineralele de care corpul tau are nevoie.